Jak zrobić serowe zupa

Serowy zupa wyróżnia się elegancją, przyjemną konsystencję i pyszny, delikatny smak. Ser w takiej zupie całkowicie rozpuszcza się i przekazuje swój kremowy zapach бульону.

Jak zrobić serowe zupa

Trzeba

    • 400 g roztopionego sera;
    • 1 cebula;
    • 1 marchew;
    • 3 ziemniaki;
    • 100 g korzenia selera;
    • 4 łyżki oliwy z oliwek;
    • 1,2 l wody;
    • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina;
    • zieleń
    • przyprawy
    • sól do smaku.

Instrukcja

1
Przygotuj warzywa. Obmojte je, osuszyć i oczyścić. Ziemniaki pokroić w paski lub dużymi klockami. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę i seler drobno posiekać.
2
Wlać wodę do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zamiast wody serowy zupę można przygotować na bazie chudego kurczaka, grzybowy lub rybnego bulionu. Wsypać do już gotującej się wody pokrojony ziemniak. Tak w nim zostaną zachowane składniki odżywcze. Ogień odrzucić do średniej.
3
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i пассируйте go na złoty kolor. Dodać do cebuli, marchew i seler, wymieszać i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie wlać do warzyw białe wytrawne wino i gotować jeszcze około 2 minut.
4
Przełożyć smażone warzywa wraz z olejowo-sosem vinaigrette do wrzącego wywaru ziemniaczana bulion. Doprawić solą do smaku i dodać przyprawy. Smak сырного zupy szczególnie dobrze podkreślają zioła — majeranek, cząber, oregano.
5
Ruszt grillowany ser na tarce. Przed gotowaniem umieścić grillowany ser na 10 minut do zamrażarki, aby łatwiej było polerować, a tarka, posmarować niewielką ilością oleju roślinnego. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj do zupy tarty ser. Od razu odrzucić ogień do minimum. W przypadku silnego wrzenia ser będzie gorzej się topić i pozostanie w zupie нерастворившимися grudek.
6
Wsypać na patelnię drobno posiekane świeże zioła kopru, pietruszki lub bazylii życzenie, gdy ser całkowicie się rozlewa w rosole i zupa nabierze jednolitej konsystencji. Wymieszać, doprawić czarnym pieprzem, gałką muszkatołową i daj masie gotować. Następnie wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić zupę na 10 minut. Podawać z serem zupa na gorąco z kwaśną śmietaną i chrupiącymi grzankami lub krakersami z białego chleba.
Porada
W tandetna zupy można również dodać smażone pieczarki, makaron lub ryż, warzywa, wędliny.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *