Ryba pod marynaty – proste, ale bardzo smaczne danie, które świetnie ze wszystkich odmian ryb i nie wymaga rzadkich składników. Potrzebował tylko najbardziej popularne przyprawy i trochę cierpliwości, aby doczekać się, kiedy ryby jak należy impregnowanej pysznym sosem.
Trzeba
-
- 1 kg ryb;
- 1 szklanka mąki;
- sól;
- suszony koperek;
- olej roślinny;
- pieprz.
- Do marynaty:
- 3-4 marchewki;
- 2 cebule;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- 150 ml octu (3%)
- 0,5 łyżeczki cukru;
- olej roślinny;
- sól;
- pieprz groszkiem (5-7 szt.);
- liść laurowy (2-3 szt.);
- goździk (3-5 szt.).
Instrukcja
1
Oczyścić rybę opłukać w zimnej bieżącej wody, drenaż i pokroić na małe kawałki, do 4 centymetrów szerokości.
2
Złóż w emaliowanej lub szklanej miski, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy do smaku, przykryć miskę pokrywką lub folią spożywczą, włożyć do lodówki na 30-40 minut.
3
Sift 1 szklanka mąki do osobnego naczynia, dodać sól i suszony koperek do smaku, dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię 1 łyżkę oleju roślinnego, lekko podgrzej.
4
Wyjmij rybę z lodówki, zwinąć każdy kawałek w przesianej mące z koperkiem i kłaść na patelnię w разогретое olej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony około 5-6 minut. Przełożyć gotową rybę w oddzielnym naczyniu.
5
Przygotować marynatę: weź cebulę i marchew umyć, oczyścić, pokroić cebulę w cienkie pół pierścienie obrać, zetrzeć marchew na tarce.
6
Wlać na patelnię 1-2 łyżki oleju roślinnego, lekko podgrzej, wrzuć cebulę, smażyć, aż lekko złoto-żółty kolor, dodać marchew, dokładnie wymieszać i gotować prawie do miękkości min 5.
7
Dodaj 200 g koncentratu pomidorowego, wymieszać i gotować jeszcze przez około 5-6 minut, wlać 50 ml przegotowanej wody i gotować na małym ogniu jeszcze 5 min..
8
Wymieszać w oddzielnym naczyniu 150 ml 3% roztworu octu, 0,5-1 łyżeczka cukru, 4-6 cały czarny (lub innego) pieprzu, 2-3 liście laurowe, 4-5 бутончиков suszonych goździków.
9
Wlać mieszaninę na patelnię z marynaty, dokładnie wymieszać, aby stał się jednolity i gotować na średnim ogniu jeszcze 10 minut, stale mieszając. Zdejmij patelnię z gotową marynatą z ognia, zamknąć pokrywę i pozostawić протомиться w ciągu 5-8 minut.
10
Ułożyć połowę smażone ryby w kazan lub głęboką patelnię, na wierzchu polać połową ciepłego marynaty, potem umieść drugą połowę ryby i zalać ją pozostałą marynatą. Zamknij naczynie z rybą pokrywką, ostudzić w temperaturze pokojowej i odłóż do lodówki na 3-4, a najlepiej na 6-8 godzin.
Kategoria:
Przepisy kulinarne