Jak zrobić sos mięsny

Mięso i sos – to świetny sposób, aby codzienne posiłki w pośpiechu, smaczne i pożywne. Można ją przygotować z dowolnego mięsa, a dodanie śmietany, ziół i przypraw zamienia zasmażkę na pełnowartościowe danie z sosem, idealnie nadające się do wszelkich гарнирам.

Jak zrobić sos mięsny

Trzeba

    • 500 g świńska wycinki;
    • 1 cebula;
    • 1 marchew;
    • 300 g kapusty brukselskiej;
    • 1 pęczek zielonych;
    • 250 ml śmietany (30%);
    • 1,5 łyżki mąki;
    • 2,5 łyżki. l. oleju roślinnego;
    • 2 łyżki masła;
    • sól
    • czosnek
    • pieprz.

Instrukcja

1
Umyć hodowli świń polędwiczki w zimnej bieżącej wody, drenaż za pomocą ręcznika papierowego, pokroić w małe kawałki. Weź mały żeliwny kocioł lub patelnię, wlej na dno 0.5-1 łyżkę oleju, rozgrzać i smażyć mięso wieprzowe.
2
Umyć, oczyścić marchew i cebulę, drobno kroimy je w kostkę, rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju roślinnego, высыпьте cebulę, smażyć, aż lekko złoty kolor, nie zapominając mieszając od czasu do czasu. Dodać marchew i gotować warzywa do miękkości.
3
Umyć i drenaż brukselki, wyciąć z niej uszkodzone części, jeśli są. Podsmażyć ją z niewielką ilością oleju roślinnego, aby stała się miękka, ale nie straciła formy (do miękkości). Jeśli кочанчики duże to pokroić każdy na dwie lub cztery części.
4
Roztopić na osobnej patelni 2 łyżki masła, всыпьте 1.5 łyżek przesianej mąki pszennej i usmażyć na średnim ogniu, stale mieszając, aż stanie się złoty kolor i jednorodnej konsystencji.
5
Dodaj do pieczonej mąki 250 ml śmietany 20-30% tłuszczu i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby z mąki nie powstały grudki. Zdejmij patelnię z ognia.
6
Dokładnie umyć i drenaż zioła, drobno posiekać ją, вмешайте w kremowym sosie, póki jest jeszcze gorący i zamknij patelnię pokrywką. Sos powinien протомиться 10-15 minut. Gdy trochę ostygnie i stanie ciepłym, wlać go do głębokiej miski i lekko ubić za pomocą blendera. Do smaku można dodać czosnek, sól, pieprz lub inne przyprawy.
7
Wlać sos do mięsa, dodać pieczoną marchewkę i cebulę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy do smaku, dobrze wymieszać i postawić patelnię na mały ogień. Ułożyć na sos brukselki, delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić кочанчики, i gotować do miękkości.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.