Jak przygotować bułeczki

Biała, elastyczna miąższ nikt z niczym nie porównywalne. I nie jest zaskakujące, ponieważ jest to jedyny produkt z drożdżowego ciasta, które обваривается przed pieczeniem. Danie z bajgle, dżem, miód i herbata z samowar – najbardziej pyszne symbol Rosji.

Jak przygotować bułeczki

Trzeba

    • Dla опары:
    • 130 ml ciepłej wody;
    • 85 g mąki (1-go gatunku);
    • 1/4 łyżeczki suchych drożdży;
    • Dla testu:
    • opara;
    • 1,5 szklanki mąki (1-go gatunku);
    • 1/2 łyżeczki suchych drożdży;
    • 60 ml wody;
    • 50 g cukru;
    • 6 g soli;
    • 35 g masła lub margaryny;
    • mak do posypania.

Instrukcja

1
Zagotować wodę, ostudzić i wlać do miski 130-150 ml. Dodać ? łyżeczki suchych drożdży, poczekaj, aż się rozpuszczą. Всыпьте 85 gramów mąki przez sito i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W konsystencji ciasto powinno być jak śmietana.
2
Przykryć miskę folią spożywczą i rozgrzać piekarnik do 30oc (nie więcej!) i ustaw na 1,5-2 godziny tam miskę z опарой. Uważaj, jak tylko ciasto zacznie więdnąć, trzeba ją wyjąć, nawet jeśli ona nie достояла wyznaczonym czasem.
3
Rozpuścić ? łyżeczki suchych drożdży 60 ml wody, dodać mieszankę do ciasta, всыпьте 6 gramów soli i 50 g cukru. Przesiać przez sitko szklankę mąki, dodać do ciasta, wymieszać.
4
Złagodzić margaryna lub masło, wyjmując go z lodówki i trzymać w temperaturze pokojowej 10-15 minut, podzielić na kilka dużych kawałków i stopniowo вмешайте w ciasto. Wyrobić gęste, ale elastyczne ciasto, dodając stopniowo przez sitko pozostałą mąkę. Jeśli to konieczne, dodać więcej mąki niż jest napisane w przepisie.
5
Podzielić ciasto na 6 równych części, вымесите każdy kawałek oddzielnie i stworzyć w ciasny piłkę z aplikacją pewnego wysiłku. Przykryć kulki folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut. Forma z każdej kuli obwarzanek (lekko приплюснув i wyciągając ciasto w środku, żeby się udało otwór), znowu przykryć folią, zostawić jeszcze na 10 minut i przeciągnij do ostatecznej formy.
6
Nasmarować oliwą duża taca (lub danie, talerz) połóż na niego bułeczki i przykryć je folią spożywczą ponownie, pozostawić w temperaturze pokojowej 30-40 minut.
7
Weź szeroką patelnię, aby obwarzanek mógł w nią zmieścić się w całości, bez dotykania ścian. Застелите blasze пергаментом, posmarować oliwą. Wlej do garnka wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać 1 łyżkę cukru, skrobi kukurydzianej lub syropu skrobiowego. Zmniejszyć ogień do bardzo słabego, delikatnie opuść jeden obwarzanek w wodę, обварите w ciągu 10 sekund i ostrożnie wyjąć je łyżką cedzakową. Zetrzyj nadmiar wody, umieścić dokładnie na застеленный пергаментом blasze.
8
Обварите tak wszystkie babeczki, posypać je makiem i czekać, aby oni обсохли (to trwa 5-10 minut). Rozgrzać piekarnik do 200 ° c i piec na złoty kolor.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.