Pieczywa drożdżowego istnieje nie jedna setka – tutaj będą bułki i ciasta, precel i chleb, ciasta i pizza. Ciasto drożdżowe gotowane jak опарным, jak i безопарным sposób, jest to mdłe, сдобным, słone i słodkie, jego polać lukrem, posypane cukrem pudrem, ciasta i ciastka начиняют mięsem, rybami, warzywami i owocami. Liczne wyroby z ciasta drożdżowego lub pieczone lub smażone.
Trzeba
-
- Precle z ciasta drożdżowego
- 1 saszetka suchych drożdży;
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka;
- 1 łyżka cukru;
- 4 szklanki mąki;
- 1 jajko;
- 1 łyżka soli;
- 1 łyżeczka miodu ;
- duża sól.
- Ciasto drożdżowe smażone
- 1 saszetka suchych drożdży;
- 250 g ciepłego mleka;
- 8 łyżki. l cukru ;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 2 szklanki mąki;
- 4 jajka;
- 110 g miękkiego masła;
- olej roślinny;
- cukier puder.
Instrukcja
1
Precle z barmy тестаДуховку nagrzej do 175 systemu.
2
W małej misce ubić jajka. Do większego pojemnika wlać mleko lub wodę, wsypać na powierzchnię drożdży i wymieszać. Dodać sól, cukier i miód. Ponownie wymieszać. Delikatnie вымешивая, cienkim strumieniem всыпьте mąkę.
3
Tnącą powierzchnię posypać mąką. Można вымешивать ciasto bezpośrednio na ekranie stole w kuchni, jeśli jest drewniane lub marmurowe. Umieść замешанное ciasto na присыпанную powierzchnię i вымешивайте rękami, dopóki nie stanie się elastyczne i jednolite. Po tym przywracać go w шарю.
4
Przygotować blachę – застелите jego wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Отщипывайте z ciasta małe kawałki, скатывайте w kiełbaskę i ułożyć z niej precel.
5
Gdy wszystkie precel będą wyłożone na blasze, weź pędzel, zanurzyć we ubite jajko i posmarować powierzchnię do połysku. Posypać grubą solą.
6
Wyjąć blachę z precli na 10-15 minut do piekarnika, piec do równego złoto-brązowy kolor. Wyjąć precle z piekarnika i pozwól im ostygnąć. Jeść ciepłe. Takie precle można zamrażać i podgrzewać ponownie w gorącym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
7
Ciasto drożdżowe w фритюреВ małej miski wlać ciepłe mleko. Delikatnie рассыпьте na jego powierzchni drożdże z saszetki. Dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać. Odstaw miskę na bok.
8
Wymieszać w dużej misce przesianą mąkę z solą i cukrem. Delikatne i dobrze ubić jajka. Wlać drożdże i jajka do mąki i wyrobić ciasto. Dodaj miękkie, pokrojone na kawałki masło i вымесите ciasto jeszcze raz.
9
Przełożyć ciasto do drugiej dużej miski, uprzednio wysmarowanej od wewnątrz olejem roślinnym. Przykryć folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 2 godziny.
10
Wyjąć z lodówki поднявшееся ciasto. Отщипывайте od niego małe kawałki раскатывайте w tortille nie więcej niż 0,25 mm grubości.
11
W grubościennej patelni z wysokim rantem wlać olej roślinny warstwą 2 – 3 cm. Nagrzej go do lekkiego zamglenia. Opuść раскатанные kawałki tekstu po jednym usmażyć na złoty kolor. Jak tylko w oleju pojawią się obce frakcji – wymień ją na nową porcję. Gotowe kawałki ciasta odkładać na papierowe ręczniki, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.Podawać gorące, присыпав cukrem pudrem.
Kategoria:
Przepisy kulinarne