Jak upiec ciasto rumiany

Czasy spożywczego niedoboru odeszły w przeszłość, a teraz w sklepach można kupić dowolne wypieki. Ale domowe ciasta, bułki, bułki i pączki zawsze będą cieszyć się niezmiennym powodzeniem. Pieczenie pięknych i polecamy ogromny wybór ciast – wielka sztuka, i trzeba mu się uczyć.

Jak upiec ciasto rumiany

Trzeba

    • 250 g śmietany;
    • 2 szklanki mleka;
    • 2 łyżki. l cukru;
    • 1/2 łyżeczki soli;
    • 2-3 jajka;
    • 1 saszetka suchych drożdży;
    • pół szklanki oleju;
    • 5-6 szklanek mąki.

Instrukcja

1
Podstawa dobrego ciasta – ciasto właściwe. Do przygotowania ciasta drożdżowego weź pomalowaną naczynia, wlać do niej podgrzać do 30-35 stopni mleko lub wodę, rozpuścić drożdże, rozpuścić cukier, sól, dodać śmietanę, jajka. Następnie всыпьте uprzednio przesianą mąkę i wyrobić ciasto.
2
Przed końcem mieszania dodaj stopione masło (masło, ghee, olej lub margaryna). Вымешивайте ciasto tak długo, aż będzie odstawać od ścianek naczynia i rąk.
3
Lekko posypać ciasto mąką i przykryć czystą suchym ręcznikiem. Umieścić naczynia z ciastem w ciepłe miejsce do fermentacji na 2-3 godziny. Aby usunąć powstający dwutlenek węgla i nasycić ciasto tlenem, zrób go обминку, gdy wzrośnie i wzrośnie w ilości około 2 razy. Następnie poczekaj na jeździe testowej i jeszcze raz обомните i вымесите.
4
Подпылите stół mąką i wlać ciasto. Powinno być jędrne, miękkie, elastyczne i nie przyklejają się do rąk. Podzielić na 2 nierówne części i zostawić kawałek do dekoracji. Większą część rozwałkować ciasta w warstwie o grubości 1 cm i pozostawić do korekty na 10 minut. W tym czasie przygotować ozdoby: cienko rozwałkować odroczony kawałek i wyciąć z niego kwiatki, listki, gałązki, nazwy i inne figurki.
5
Przykręć раскатанный plast testu na skałkę i przełożyć go na blachę, wyrównać nożem krawędzi. Ułożyć farsz, jej wariantów może być wiele: mięso mielone z cebulą, kapusta z рублеными jaja, wątroba z kaszą gryczaną, ryba z sago, pieczarki, szczypiorek z jajkami itp., a Następnie rozwałkować plast z mniejszej części ciasta, ułożyć go na wierzchu farszu i delikatnie защипите krawędzi, подгибая szew w dół.
6
W centrum ciasta zrób mały otwór do pary wyjść. Można również pokrój ciasto w kilku miejscach widelcem lub zrobić piękne kręcone nacięcia. Posmarować wierzch żółtkiem lub mieszaniną żółtka z mlekiem i ułożyć kompozycję z wyciętych z ciasta kształty. Ciasto musi расстояться, więc przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 min..
7
Aby ciasto okazało się pięknym i румяным, ponownie posmarować przed pieczeniem mieszaniną żółtka z mlekiem. Alternatywnie, można użyć osobno żółtko i mleko, słodką lub osolonej wodzie, olej.
Należy zwrócić uwagę
Najważniejsze w przygotowaniu testu – ciepło i brak przeciągów. Wtedy jest dobrze urośnie i opadnie.

Porada
Aby ciasto okazało się łatwe i bujnym, mąkę należy przesiać, wzbogacanie w tlen, i trochę ogrzać w garnku na małym ogniu.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.