Słowo „cupcake” w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza ciastko. Ale tradycyjnie кексом nazywają konfekcji, przygotowane z dodatkiem orzechów, suszonych owoców, owoców kandyzowanych i marmolady. Serwowane tego ciasta jako deser do kawy, herbaty lub gorącej czekolady.
Trzeba
-
- Dla orzechowego tortu:
- 100 g masła lub margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 200 g śmietany;
- 2 jajka;
- 1\2 łyżeczki sody;
- wanilina;
- 100 g rodzynek;
- 200 g obranych orzechów włoskich;
- 8-9 łyżek mąki.
- Do ciasta z marmoladą:
- 175 g masła, margaryny;
- 75 g cukru pudru;
- 2 jajka;
- 6-8 łyżek zbiornik marmolady
- pokrojonej w plasterki;
- 220 g creperie mąki;
- 100 g jasnego rodzynek bez pestek.
- Do miodowego ciasta:
- 75 g miodu;
- 50 g cukru;
- 50 g margaryny;
- 100 g mąki;
- 50 g posiekanych orzechów włoskich;
- 1\2 łyżeczki sody;
- 1 jajko;
- wanilina.
- Na lukier:
- 110 g cukru;
- 50 g posiekanych orzechów.
Instrukcja
1
Orzechowy ciasto. Utrzyj miękkie masło lub margarynę z z piaskiem. Dodaj jajka i, kontynuując trzeć, dodaj sodę i wanilii. Wymieszać do jednorodnej masy. Grind w moździerzu obrane orzechy włoskie, rodzynki переберите, spłukać ciepłą przegotowaną wodą i wysuszyć. Połóż orzechy z rodzynkami w cieście i, mieszając, всыпьте stopniowo mąkę, zbierając łyżką z małą zjeżdżalnią. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Posmarować obficie formę margaryną i ułożyć w niej ciasto. Wyrównać łyżką powierzchnię i umieścić formularz z кексом w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotowość ciasta sprawdź zapałkę. Upieczony keks опрокиньте z formy na deskę, przykryć danie i szybko odwrócić.
2
Ciastko z marmoladą. Ubić miękkie margaryny do oryginalności i utrzyj z cukrem pudrem do białości. Ubić osobno jajka. Dodawaj je w małych porcjach do margaryny i dokładnie mieszaj po wprowadzeniu każdej części. Переберите, umyj, osusz ściereczką rodzynki i włóż do mieszanki, należy dodać marmoladę i wanilii. Następnie всыпьте mąkę i wyrobić ciasto. Posmarować specjalną formę margaryną, ułożyć w niej ciasto i wyrównać powierzchnię łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, zaznacz w nim formę i piec ciasto w ciągu 1-1,5 godziny. Sprawdź gotowość do ciasta zapałkę lub лучиной. Jeśli będzie suchy – wyjąć ciasto ich piekarnika. Daj mu postawić jakieś piętnaście minut, a potem wyjmij z formy.
3
Miodowy ciastko. Umieścić w misce miód, cukier i margarynę. Rozpuszczamy je na małym ogniu, dokładnie mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Всыпьте do mieszanki mąki, sodę, wanilię i orzechy. Ubić osobno jajko i też dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić ciasto na dziesięć-czternaście porcji. Posmarować roztopionym margaryną formy do babeczek, umieścić w nich ciasto i zagnieść ręką. Piec babeczki w piekarniku w 180 stopniach minut piętnaście, dwadzieścia minut. Wyjąć gotowe wyroby z formy i ostudzić, przykryć ręcznikiem. Gotować do glazury cukier piasek z dwoma łyżkami wody, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, można dodać dowolną aromatycznych substancji. Nałożyć lukier pędzelkiem na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli można umieścić w ciasto, duża ilość dodatków (orzechów, suszonych owoców itp.), należy umieścić w nim i proszek do pieczenia.
Porada
Aby zmniejszyć zawartość kalorii ciasta, można część oleju zastąpić naturalnym jogurtem.
Dla smaku na ciasto można dodać czekoladę, kakao, mleko kokosowe, soki, różne przyprawy.
Kategoria:
Przepisy kulinarne