Jak upiec ciasto

Słowo „cupcake” w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza ciastko. Ale tradycyjnie кексом nazywają konfekcji, przygotowane z dodatkiem orzechów, suszonych owoców, owoców kandyzowanych i marmolady. Serwowane tego ciasta jako deser do kawy, herbaty lub gorącej czekolady.

Jak upiec ciasto

Trzeba

    • Dla orzechowego tortu:
    • 100 g masła lub margaryny;
    • 1 szklanka cukru;
    • 200 g śmietany;
    • 2 jajka;
    • 1\2 łyżeczki sody;
    • wanilina;
    • 100 g rodzynek;
    • 200 g obranych orzechów włoskich;
    • 8-9 łyżek mąki.
    • Do ciasta z marmoladą:
    • 175 g masła, margaryny;
    • 75 g cukru pudru;
    • 2 jajka;
    • 6-8 łyżek zbiornik marmolady
    • pokrojonej w plasterki;
    • 220 g creperie mąki;
    • 100 g jasnego rodzynek bez pestek.
    • Do miodowego ciasta:
    • 75 g miodu;
    • 50 g cukru;
    • 50 g margaryny;
    • 100 g mąki;
    • 50 g posiekanych orzechów włoskich;
    • 1\2 łyżeczki sody;
    • 1 jajko;
    • wanilina.
    • Na lukier:
    • 110 g cukru;
    • 50 g posiekanych orzechów.

Instrukcja

1
Orzechowy ciasto. Utrzyj miękkie masło lub margarynę z z piaskiem. Dodaj jajka i, kontynuując trzeć, dodaj sodę i wanilii. Wymieszać do jednorodnej masy. Grind w moździerzu obrane orzechy włoskie, rodzynki переберите, spłukać ciepłą przegotowaną wodą i wysuszyć. Połóż orzechy z rodzynkami w cieście i, mieszając, всыпьте stopniowo mąkę, zbierając łyżką z małą zjeżdżalnią. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Posmarować obficie formę margaryną i ułożyć w niej ciasto. Wyrównać łyżką powierzchnię i umieścić formularz z кексом w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Gotowość ciasta sprawdź zapałkę. Upieczony keks опрокиньте z formy na deskę, przykryć danie i szybko odwrócić.
2
Ciastko z marmoladą. Ubić miękkie margaryny do oryginalności i utrzyj z cukrem pudrem do białości. Ubić osobno jajka. Dodawaj je w małych porcjach do margaryny i dokładnie mieszaj po wprowadzeniu każdej części. Переберите, umyj, osusz ściereczką rodzynki i włóż do mieszanki, należy dodać marmoladę i wanilii. Następnie всыпьте mąkę i wyrobić ciasto. Posmarować specjalną formę margaryną, ułożyć w niej ciasto i wyrównać powierzchnię łyżką. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, zaznacz w nim formę i piec ciasto w ciągu 1-1,5 godziny. Sprawdź gotowość do ciasta zapałkę lub лучиной. Jeśli będzie suchy – wyjąć ciasto ich piekarnika. Daj mu postawić jakieś piętnaście minut, a potem wyjmij z formy.
3
Miodowy ciastko. Umieścić w misce miód, cukier i margarynę. Rozpuszczamy je na małym ogniu, dokładnie mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Всыпьте do mieszanki mąki, sodę, wanilię i orzechy. Ubić osobno jajko i też dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać i podzielić ciasto na dziesięć-czternaście porcji. Posmarować roztopionym margaryną formy do babeczek, umieścić w nich ciasto i zagnieść ręką. Piec babeczki w piekarniku w 180 stopniach minut piętnaście, dwadzieścia minut. Wyjąć gotowe wyroby z formy i ostudzić, przykryć ręcznikiem. Gotować do glazury cukier piasek z dwoma łyżkami wody, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, można dodać dowolną aromatycznych substancji. Nałożyć lukier pędzelkiem na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli można umieścić w ciasto, duża ilość dodatków (orzechów, suszonych owoców itp.), należy umieścić w nim i proszek do pieczenia.

Porada
Aby zmniejszyć zawartość kalorii ciasta, można część oleju zastąpić naturalnym jogurtem.

Dla smaku na ciasto można dodać czekoladę, kakao, mleko kokosowe, soki, różne przyprawy.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.