Jak upiec ciasto do pizzy

Pizza z XVII wieku stała się ulubionym daniem wszystkich włochów. Ale ciasto do pizzy – wczesne wynalazek: chleb z masłem i warzywami we Włoszech jedli od niepamiętnych czasów, a pomidory, niezbędne do pizzy, pojawiły się tam po odkryciu Ameryki. Ciasto do pizzy powinna być cienka i miękka, aby można było, nie переломив, zgiąć go na pół.

Jak upiec ciasto do pizzy

Trzeba

    • Do drożdżowego ciasta:
    • 1 szklanka wody;
    • 20 g świeżych drożdży;
    • 1 łyżka. l. oleju roślinnego;
    • 2 szklanki mąki (stosunek zwykłej i mąki z pszenicy durum 1:1).
    • Dla бездрожжевого testu:
    • 250 g śmietany;
    • 2 jajka;
    • 1 łyżeczka soli;
    • 1/4 łyżeczki sody;
    • 2 szklanki mąki;
    • 2 łyżki masła.

Instrukcja

1
Przygotuj świeżego drożdżowe ciasto: przesiać mąkę, высыпьте ją do miski, zrób w środku wgłębienie. Drożdże podzielić na małe kawałki, umieścić w zagłębienie, dodać pół łyżeczki cukru. Podgrzać wodę, wlać trzy łyżki ciepłej wody drożdże i wymieszać w pogłębieniu do stanu pulpy.
2
Przykryć miskę pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu na piętnaście minut. Dodać sól, wodę, oliwę i wyrobić ciasto. Вымешивайте, z mocą dociskając do powierzchni roboczej, nie mniej niż dziesięć-piętnaście minut. Roll ciasto w kulę, zrób z góry nacięcie w kształcie krzyża, posypać mąką i pozostawić podchodzić w ciągu czterdziestu pięciu minut.
3
Обомните ciasto, rozwałkować warstw o szerokości około pół centymetra. Jeśli przygotowujesz ciasto na zapas, обомните go i natychmiast umieścić w zamrażarce. Rozgrzej piekarnik do 250оС, posmarować blachę olejem, połóż ciasto, farsz i piec w ciągu ośmiu – dziesięciu minut.
4
Użyj jako opcja, zamiast zwykłych drożdży piwnych, to doda smaku swoisty odcień. Czasami do świeżego drożdżowego ciasta dodać suche rozdrobnione zioła: bazylia, rozmaryn. Jeśli przygotowujesz ciasto na zapas, nie dodawaj do niego raz oliwa z oliwek, zrób to po tym, jak разморозите go i przygotować do pieczenia.
5
Przygotować ciasto bez dodatku drożdży: ubić jajka z solą, dodać śmietanę sodę i wymieszać. Wlać roztrzepane jajka w śmietanę, dodać miękkie masło i mąkę. Вымесите ciasto rękami lub użyć miksera z przystawką do mieszania ciasta.
6
Posmarować blachę olejem roślinnym, a następnie obficie posmarować ręce oliwą, ułożyć ciasto rękami na blachę, rozprowadzić cienką warstwą (około 0,5-0,7 cm), umieścić farsz i piec w gorącym piekarniku (250оС – 270оС) w ciągu dziesięciu minut.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.