Pizza, którzy przychodzą do nas z kuchni włoskiej biednych, wiele przepisów. I każdy z nich ma amatorzy. Bez zmian w recepturze prawdziwej pizzy została mokra plama. Gotować w domu pyszne ciasto dla tej potrawy jest bardzo proste. To zwykłe drożdżowe, lub kwaśny, ciasto.
Trzeba
-
- mąki 4 szklanki;
- drożdże świeże 20-25 g lub suszone 10 g;
- woda 300 ml;
- sól.
Instrukcja
1
Przesiać mąkę. Aby przygotować ciasto (ciasto), drożdże rozpuścić w jednej szklance ciepłej wody. Dodać pozostałą wodę i połowę pobranej mąki. Aby drożdże szybciej postępowali, dodać 1 łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać ciasto, aby nie było grudek.
2
Umieścić naczynia z опарой w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość około dwa razy, dodać do niego sól i resztę mąki. Вымесите ciasto przez 10 minut, aby stało się dość plastikowym i отставало od ścianek naczynia.
3
Przykryć miskę z ciastem lnianym ręcznikiem lub folią spożywczą. Jeśli używasz folię, przekłuć w kilku miejscach widelcem lub nożem. Postawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny. Jak tylko ciasto podniesie się, обомните go i daj ponownie podejść.
4
Posypać biurko lub deska do krojenia mąką. Ułożyć ciasto. Podziel go na 3 części. Rozwałkować cienkie, o grubości około 5 mm, tortille.
5
Podgrzać blachę lub formę do pieczenia. Posmarować oliwą i lekko posypać mąką. Ułożyć раскатанную ciasto. Umieścić blachę na 10 minut w ciepłe miejsce. Aby w pieczeniu ciasta nie „бугрилось”, zrób widelcem dziurki na całej powierzchni tortille.
6
Przed włożeniem farszu, posmarować placek do pizzy z oliwą z oliwek.
Należy zwrócić uwagę
Aby przygotować pyszne ciasto do pizzy, należy używać tylko świeżych drożdży. Przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia.
Porada
Ciasto do pizzy przechowywać nie jest zalecane. Jeśli istnieje potrzeba, możesz zostawić go na kilka godzin w lodówce, zamrażarce.
Aby ciasto łatwiej вымешивалось, dodać do niego 5-6 łyżek oliwy z oliwek.
Jeśli lubisz pizzę z cienkiej scones, piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200-250?Z.
Na ciasto do pizzy można dodać mieszankę z 2 łyżki ostrego sosu pomidorowego i oleju roślinnego.
Kategoria:
Przepisy kulinarne