Jak gotować ciasto „Графские ruiny”

Ciasto „графские ruiny” i w rzeczywistości przypomina ruiny, ale na smak deseru nie ma to wpływu – może ozdobić każdą uroczystość. Sam przepis „графских ruin” jest dość prosta, ale trzeba poświęcić czas na to, aby przygotować całą górkę beza.

Jak gotować ciasto

Trzeba

    • Do bezy:
    • białka 4 szt.;
    • cukier 1 szklanka;
    • cukier waniliowy 1-2 łyżeczki.
    • Do kremu:
    • mleko skondensowane 8-10 łyżki. l.;
    • masło 200 g.
    • Do dekoracji:
    • czekolady;
    • orzechy włoskie.

Instrukcja

1
Ostrożnie oddziel białka od żółtek. Ubić białka na jednolitą i elastyczną białą pianę. Cienkim strumieniem высыпьте w nich pół szklanki zwykłego i łyżeczkę lub dwie cukru waniliowego. Po wprowadź pozostały cukier, delikatnie mieszając masę łyżką.
2
Umieścić na blasze papier do pieczenia albo posmarować go olejem. Łyżeczką nałożyć przyszłe безешки lub wycisnąć ich кондитерским workiem. Jeśli masa взбита poprawnie, musi dobrze trzymać formę, będąc wyłożonej na płaskiej powierzchni.
3
Piec bezy 1-2 godziny w temperaturze 80-100 stopni. Ten proces raczej przypomina suszenie, niż ciasta, więc jeśli płyta stara i się przegrzewa, można od czasu do czasu uchylać jej (ale nie klaszcze, bo inaczej masa może się osadzać). Beza będzie gotowa, gdy twardnieje.
4
Podczas gdy jest upieczone bezy, przygotować krem. Do tego za pomocą miksera ubić masło, aż stanie się bujnym (prędkość umieścić małą lub średnią). Jednocześnie cienkim strumieniem wlać сгущенку, zwiększ prędkość i ubić masę na jednolitą masę.
5
Ułożyć na płaskie naczynie gęsta warstwa bezy. Następujące beza bierz po jednym, окунайте w krem dnem i ułożyć na pierwszą warstwę. Wszystkie pozostałe ustawić tak, aby w rezultacie okazała się zjeżdżalnia.
6
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, stupką растолките orzechy włoskie. Wlać ciasto czekoladą i posypać orzechami.
7
Umieścić ciasto do lodówki do ochłodzenia. Gdy krem stwardnieje, można podawać deser do stołu.
Należy zwrócić uwagę
Żółtka od białka należy oddzielić bardzo ostrożnie: jeśli choć trochę się wymieszają, beza może się nie udać.

Naczynia i narzędzia do ubijania musi być suche, czyste i najlepiej zimne.

Porada
To klasyczny przepis na ciasto, ale niektóre kochanki do jego przygotowania pieczone бисквитные ciasta, a następnie łamią je i rozprzestrzeniania zjeżdżalnią lub używać inne rodzaje kremu. Na Walentynki można zrobić ten tort w kształcie serca, udekorować truskawkami i czekoladą.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.