Jak odpalić ciasto do tortu

Ach, jak chcesz zaskoczyć swoich bliskich bujne, pachnące ciasta. Wypieki domowe będzie niespodzianką do stolika. Jeśli nie możesz wybrać z ogromnej różnorodności przepisów na coś odpowiedniego, skontaktuj się z klasyki: ciasteczka maślane ciasto drożdżowe ciasta. Przygotowuje się ono znacznie łatwiejsze, niż wydaje się wielu gospodarzy. Ciasto będzie na chwałę, jeśli poprawnie odpalić ciasto.

Jak odpalić ciasto do tortu

Trzeba

    • 2 szklanki płynu (mleka
    • wody lub innego na pół);
    • 25-30 g drożdży;
    • 6 łyżek cukru;
    • 6 szklanek mąki
    • można nieco więcej;
    • ? szklanki roślinnego lub 4-5 łyżki roztopionego masła;
    • 1 łyżeczka soli;
    • 2 jajka.

Instrukcja

1
Najpierw wyrobić ciasto: w 1 szklance ciepłego płynu rozpuścić drożdże, dodać 3 łyżki cukru i 1 szklankę mąki. Przykryć mieszanką ręcznikiem lub ściereczką i umieścić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto jest gotowe, gdy wzrośnie 2 razy od pierwotnej objętości i zaczyna lekko opadać.
2
W osobnej misce utrzyj jajka z pozostałym cukrem. Podgrzać trochę drugą szklankę płynu.
3
Zacznij odpalić ciasto, dodając do gotowego wywaru, pan ajerkoniak cukier mieszanka, płyn, olej i sól. Ostatniej wprowadź mąkę, resztę na receptę. Rób to powoli, tak jak ciasto „nie lubi” nadmiaru mąki. Poprawnie заведенное ciasto będzie łatwe, soczysty i lekko sprężysty.
4
Po вымешивания umieścić ciasto na расстойку jeszcze na 1-2 godziny. Jak tylko zaczyna się wspinać, давящими ruchami palców opuść go. Tę procedurę należy wykonać trzy razy. Na czwarte podejście ciasto jest gotowe do pieczenia. Smarując ręce oliwą, przystąpić do kształtowania ciasta.
Należy zwrócić uwagę
Uważaj na przeciągi, ciasto gorzej będzie pasować i będzie ciężkie. To z pewnością wpłynie na jakość ciasta.

Porada
Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Przed tym, jak odpalić ciasto, mąkę najlepiej przesiać, aby stała się ona lekkiego i przewiewnego. Ciasteczka maślane ciasto drożdżowe można dodatkowo aromatyzuje, dodając trochę jaj likieru lub amaretto. Nadaje się i cukier waniliowy.
Ani опаре, ani testu nie wolno dawać перестаиваться, a przy tym nabiera kwaśny posmak. Mieć ciasto można i bez опары. Różnica polega na tym, że wszystkie należne jej składniki są tasowane przez <url>. Опарный sposób najbardziej dobry, gdy ciasto stawiają wiele muffin: olej, jajka, cukier.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.