Swój wyjątkowy przepis na szarlotkę jest w każdej kuchni narodowej, a nawet nie jeden. Amerykanie mówią, że ich miłość do jabłkowym пирогам wyprowadziła kraj w najwięksi producenci tego owocu. Holendrzy twierdzą, że ciasto z kratką wymyślili ich prababki, w Rosji bardzo popularny „цветаевский szarlotka”, a francuzi szaleją swojego tarte татена. Który z ciast najbardziej smaczne można rozwiązać, tylko próbowałem je wszystkie.
Trzeba
-
- Holenderski szarlotka
- 300 g rodzynek;
- 2 łyżki rumu lub koniaku;
- 500 g mąki;
- 300 g masła;
- 175 g brązowego cukru;
- sól;
- Z 1 cytryny;
- 2 kg jabłek антоновка lub podobnych odmian;
- 75 g brązowego cukru;
- 10 g mielonego cynamonu;
- 10 g mieszanki przypraw, w skład której zmielony goździk
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- kardamon i pieprz, imbir;
- 15 g skrobi kukurydzianej;
- modułowa okrągła forma na 24 cm;
Instrukcja
1
W małej pojemności na noc namoczyć rodzynki w rome lub cognac. Jeśli zapomnisz to zrobić z wyprzedzeniem, można umieścić miseczkę z rodzynkami i alkoholu w kuchence mikrofalowej, rozgrzać 2 minuty i pozostawić do ostygnięcia.
2
Do dużej miski przesiać zjeżdżalnią mąkę. Trzepaczką lekko ubić jajka, odstawić na około 1 łyżki mieszaniny jaj i wlać wszystko do mąki. Pokroić w kostkę masło i umieścić go tam. Всыпьте 175 g brązowego cukru. Z cytryny, zdjąć skórkę, pokroić na pół i wycisnąć sok. I jedno, i drugie umieścić w ciasto. Dodać szczyptę soli. W maszynce lub miksujemy za pomocą dyszy gitara, wyrobić ciasto. Możesz to zrobić także ręcznie. Roll ciasto w kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
3
Rozgrzej piekarnik do 175оС.
4
Jabłka umyć, zetrzeć i wyczyścić. Pokroić w kostkę i posypać sokiem z drugiej połówki cytryny. Umieść obrane i posiekaną яблокам rodzynki, pozostały brązowy cukier i przyprawy. Weź sitko i posypać jabłka skrobi kukurydzianej. Dobrze wszystko wymieszać.
5
Weź formę do ciasta i posmarować ją masłem. Można również użyć specjalnej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Weź około ? badania i pokryć im, rozmazując go rękami, dno i ścianki formy. Ułożyć na ciasto farsz gotowy.
6
Z pozostałego ciasta roll około 5 zespołów. Umieścić 3 pasy w jedną stronę równolegle do siebie дургу w równej odległości, a dwie w poprzek ich. Trochę kliknij na paski, aby trochę zatopione w krystalicznej. Trochę zawinąć brzegi ciasta do farszu. Nasmarować ruszt na ciasto i krawędzi pozostałej mieszanki jajecznej. Umieścić ciasto w piekarniku i piec około 1 godziny.
7
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, pokroić na kawałki i podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
Kategoria:
Przepisy kulinarne