Jeśli w domu nie ma piekarnika, to wcale nie znaczy, że trzeba zrezygnować z pysznych domowych ciast. Można je przygotować na zwykłej kuchence gazowej w garnku, w maszynie do robienia chleba, w podwójnej kotła i w kąpieli wodnej. Przy tym trzeba wziąć pod uwagę, że receptura takich ciast będzie się różnić od zwykłej, obliczonej na piecu.
Trzeba
-
- Do czekoladowego ciasta z jabłkami na parze:
- parowar lub dwa garnki;
- 6 jaj;
- 200-220 g masła;
- 200 g gorzkiej czekolady;
- 250-300 g cukru;
- 200 g mąki pszennej;
- 200-300 g jabłek;
- 3 łyżki. l cukru brązowego.
- Do pieczenia w garnku:
- 8 jaj;
- 2 szklanki cukru;
- 2 szklanki mąki.
Instrukcja
1
Ciasto czekoladowe z jabłkami na паруВымойте, jabłka obrać, usunąć miąższ, pokroić w plasterki. Rozpuść na patelni kawałek masła, dodać brązowy cukier, poczekać aż się rozpuści, i карамелизуйте plasterki jabłka.
2
Zetrzeć czekoladę na tarce lub drobno posiekać nożem, umieścić go w mały rondel lub emaliowanej miski. Wlać tam dużo wody, umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia i zaznacz w nim miskę z czekoladą: niech topi się w łaźni wodnej.
3
Weź schłodzone jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka umieścić w głębokiej i szerokiej miski, aby się tam zmieściły i wszystkie pozostałe składniki, a białka – w średniej, ale zawsze czyste i suche, ani kropli wody. Ubić żółtka, stopniowo dodając cukier powinien się rozpuścić prawie całkowicie, a mieszanka – stać się prawie biały.
4
Złagodzić masło, rozgnieść widelcem i dodać żółtka, wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Przesiać mąkę przez sito i, mieszając, aby nie utworzyły się grudki, всыпьте w czekoladową masę.
5
Ubić białka na mocną pianę, dodaj je w czekoladowe ciasta, wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Mieszanina powinna посветлеть, mieć płaski jasno-brązowy kolor bez smug i plam oraz jednorodną konsystencję, przypomina gęsty mus lub tłustą śmietanę.
6
Застелите podajnik parowiec lub żaroodporny pojemnik z tworzywa sztucznego folią tak, aby pokryła dno i boki. Połóż plasterki jabłek, zalać czekoladowym ciastem-czekoladowy, przykryć folią i umieścić w parowiec. Albo doprowadzić ciasto, aż gotowane w kąpieli wodnej.
7
Zrób łaźni wodnej: weź dwa garnki, jedna z nich powinna być mniejsza (w tym przypadku na tyle mała кастрюльки na 1,5 l) i swobodnie wchodzić w drugą. Połóż na dnie dużej patelni термостойкую niską podstawę (można użyć zwykłej talerz), wlać wodę (mniej więcej do połowy garnka), doprowadzić do wrzenia, włożyć do niego mniejszy garnek z ciastem ziemniaczanym, zamknij ciasto folią, duży garnek zamknąć pokrywą.
8
Gotować w kąpieli wodnej lub w podwójnej kotła około czterdziestu minut. Posypać gotowe ciasto cukrem pudrem i cynamonem lub innymi przyprawami do smaku.
9
Weź jajka, oddzielić żółtka od białek, ubić białka z cukrem w trwałą pianę. Dodawaj po bitą białka pojedynczo желтку i mieszaj mikserem. Następnie porcjami dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
10
Weź garnku z szerokim dnem (średnica 32 cm), застелите dno papierem do pieczenia, wysmarowanej olejem z obu stron (ścianki garnka smarować nie trzeba), trochę podgrzać na patelni.
11
Ułożyć ciasto, zamknij garnek pokrywką, tie ręcznik w miejscu styku pokrywy z patelni, lub przykryć ręcznikiem, związać końce do piór, ułożyć na ładunek. Piec na średnio-małym ogniu przez około 40-45 minut, wyjmij gotowe ciasto od ścian cienkim nożem, wyjąć, obracając do góry dnem. Na życzenie, mokry сиропами, rozprowadzić olejową kremem.
Kategoria:
Przepisy kulinarne