Jak upiec domek

Dom z piernika – to ładny atrybut Świąt bożego narodzenia, z zapierające dech w piersiach zapach przypraw. Do jego stworzenia można przyciągnąć dzieci i wierz mi, wszystkie „budowniczych” otrzyma maksymalną przyjemność.

Jak upiec domek

Trzeba

    • Dla testu:
    • 6 filiżanek mąki;
    • 1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    • 4 łyżeczki mielonego imbiru;
    • 4 łyżeczki mielonego cynamonu;
    • 1 / 2 łyżeczki mielonego goździki;
    • 1 / 2 łyżeczki soli;
    • 12 łyżki masła
    • zmiękczonej;
    • 1 / 2 szklanki brązowego cukru;
    • 2 dużych kurzych jaj;
    • 1 szklanka ciemnej melasy lub miodu;
    • 1 łyżka wody.
    • Lukier
    • 225 g cukru pudru;
    • 2 białka z dużych jaj kurzych;
    • 1 / 2 łyżeczki śmietany kamienia nazębnego.

Instrukcja

1
Jak każdy dom, pierniki zaczyna się od projektu architektonicznego. Wybierz najbardziej odpowiedni dla ciebie rodzaj domku i jego wzór w internecie lub wymyśl i narysuj sami. Najprostszy domek składa się z sześciu części – przedniej i tylnej ściany, dwóch ścian bocznych i dwóch połaci dachowych. Można zrobić całkiem maleńkie domki, penetrować w nich drzwi z tyłu i z przodu i umieścić „rybek” na szalkach z porannym kakao świąt bożego narodzenia.
2
W zależności od wielkości twojego domku i ich ilości przygotować wszystko, co potrzebne do testu. Z obliczeń składniki na 6 filiżanek mąki można upiec jeden standardowy domek, w wysokości 20 centymetrów.
3
Wszystkie suche składniki, oprócz cukru, wymieszać w jednej misce. Mikserem na średniej prędkości ubić na puszysty krem miękkie masło i cukier. Pojedynczo dodawaj jajka, wlać syrop lub miód. Cienkim strumieniem всыпьте połowę suchej mieszanki z miski, ponownie włącz mikser i вымешайте ciasto do gładkiej, błyszczącej, gładkiej konsystencji. Zmień dysze na mieszalniku lub maszynce) na hak do ciasta i dodać pozostałe składniki. Вымесите jędrne błyszczące ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, zacznij uzupełnić mąkę. Roll ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i odłóż na 12 – 24 godziny w lodówce.
4
Wytnij części swojego domku z grubego kartonu. Ciasto rozwałkować na blasze wyłożonej wcześniej papieru. Grubość warstwy powinna wynosić od 0,5 do 0, 75 cm Posypać mąką jedną stronę swoich wzorów. Bierzcie wzór, stosuje się присыпанной stroną na ciasto i skracanie części domku. Wygodnie robi się to specjalnym nożem do pizzy lub do ozdobnego ciasteczka, ale pasuje i zwykły ostry nóż. Usuń zbędne pośrednie kawałki ciasta. Można rolkę w piłkę, ponownie rozwałkować i wyciąć z nich choinki, bałwanki, pierniki mężczyzn. Weź papier pergaminowy za przeciwległe rogi i przenieść na blachę. Piec w 175оС około 15 minut. Piernikowe obwody powinny być lekko miękkie, gdy można wyciągnąć je z piekarnika. Niech ostygnie, i są utwardzone.
5
Przygotować glazury królewskiej. Przesiać cukier puder do miski, umieścić winny kamień i dodać białko. Ubić całą masę mikserem na wysokich obrotach do stałych szczytów. To trwa od 5 do 10 minut. Przykryć miskę z lukrem folią, tak jak ona szybko wysycha. Jeśli potrzebujesz kolorowy lukier, dodać barwnika spożywczego.
6
Przygotować miejsce dla twojego domu. To może być danie, pokrytej folią blasze lub po prostu kawałek sklejki. Umieścić wisienką w worek z cukierkami. Nałóż część fundamentu z glazury do swojego domku. To musi być litera G długość z twoją boczną ścianę i szerokości przednie lub tylne. Osłaniajcie wylewka worka ciasta wilgotną szmatką lub ręcznikiem, ponieważ, jeśli tego nie zrobisz, lukier stwardnieje i zdobędzie go. Zainstaluj najpierw jedną, wąską ścianę, a następnie drugą, nasmarować szew między nimi lukrem. Można popierać ściany od strony zewnętrznej szklanki lub bankami. Powtórz operację z innymi stronami. Nie zapomnij płaszcz spoiny między nimi. Posmarować lukrem górnej części ściany i położyć dach. Potrzymaj kilka minut, a następnie zwolnij. Nasmarować nachylenia dachu lukrem. Zostaw domek na godzinę do wyschnięcia. Udekoruj domek wzorów z kolorowych glazury, cukierki, posypką, małymi piernika, cukierków, czekoladowych monet, марципаном itp. jako zaprawy klejącej substancji nadal korzystać z przygotowaną przez ciebie lukier.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *