Ciastko – słodkie wypieki, w swojej strukturze przypomina chleb. Istnieje wiele przepisów tej cukierni produktu. Różnorodność smaków uzyskuje się za pomocą dodatków: kandyzowane, orzechy, rodzynki. Aby upiec ciasto czekoladowe ciastko, wystarczy wpisać w ciasto niewielką ilość kakao. Poprawnie upieczony keks stanie się ulubionym deserem gospodarstw domowych. Można go złożyć i na śniadanie, i do wieczorowej herbaty.
Trzeba
-
-
- cukier puder ? szklanki;
-
- jajko 1 szt.;
-
- mąka 1,5 szklanki;
-
- kakao 1 łyżka. łyżka;
-
- mleko ? szklanki;
-
- soda ? łyżeczki;
-
- gorąca woda ? szklanki;
-
- wanilina lub waniliowo-esencja;
-
- czekolada 100 g.
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 180?C. Nasmaruj formę do pieczenia kremowy lub olejem roślinnym. Umieść dno i ścianki formy tłustej papierem. Wymieszać ze sobą mąkę i kakao. Sift te składniki.
W małym naczyniu ubić masło z cukrem pudrem do edukacji powietrza kremu. Masa powinna wzrosnąć o około dwa razy, a kryształy cukru całkowicie rozpuścić.
Dodaj do masy jajko, dobrze wymieszaj. Wlać esencję waniliową, wymieszać.
Przełożyć взбитую masę na dużą pojemność. Wprowadź stopniowo просеянные mąkę i kakao, łączą się z mlekiem. Mieszać metalową łyżką.
Rozpuścić sodę w gorącej, około 50?O, wodzie. Dodaj do ciasta. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Umieścić ciasto w formie do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię. Piec przez 35 minut.
Sprawdź gotowość za pomocą ostrego noża. Podłącz go w środek ciasta. Jeśli po tym, jak wyciągnąć nóż, na nim nie będzie śladów ciasta – ciasto jest gotowe.
Wyjąć z piekarnika. Zostaw ciasto w formie na 5 minut. Do ostygnięcia, następnie umieścić go na półce.
W kąpieli wodnej roztopić płytki mlecznej czekolady. Nałóż na schłodzona powierzchni ciasta.
Należy zwrócić uwagę
Nie otwierać piekarnika w ciągu pierwszych 20 minut pieczenia – ciasto może tu zamieszkać.
Aby przygotować ciasto do babeczek, należy stosować olej i jajka w temperaturze pokojowej.
Porada
Do ciasta do ciasta można dodać rodzynki. Należy wcześniej umyć i osuszyć, umieścić na lnianą chusteczkę. Przed tym, jak umieścić rodzynki w ciasto, zwinąć go w mące.
Jeśli chcesz dodać do cupcake orzechy, to należy je wcześniej podsmażyć i zmiksować za pomocą noża lub moździerze. Kawałki nie powinny być zbyt małe.
Ciasto można przekroić na dwie równe części, posmarować dżemem lub bitą śmietaną.
Udekorować ciasto można za pomocą świeżych owoców i liści mięty.
Powiązane artykuły