Jak przygotować cytrynowe ciastko

Babeczki cytrynowe przekupić swoją świeżością owoców cytrusowych. Cytryna dobrze komponuje się z dużą ilością przypraw, owoców i jagód i jest faworytem herbacianego stołu. Piec babeczki w specjalnej prostokątnej formie lub w okrągłej formie do ciasta, umieścić ciasto w małych miseczek i uzyskaj maleńkie babeczki.

Jak przygotować cytrynowe ciastko

Trzeba

    • Sernika cytrynowe ciastko
    • 225 g mąki;
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
    • sól;
    • 1 jajko;
    • 75 g jogurtu bez dodatków;
    • 75 g tłustego mleka;
    • 100 g cukru;
    • 75 g masła;
    • 150 g tłustego twarogu;
    • 2 cytryny.
    • Ciasto z syropem cytrynowym
    • 225 g mąki;
    • 100 g cukru;
    • 75 g masła;
    • 1 szklanka mleka;
    • 1 jajko;
    • 1 duża cytryna;
    • 50 g cukru.

Instrukcja

1
Sernika cytryny кексПоложите cytryny w kuchence mikrofalowej i trzymać je tam przez 1,5 – 2 minuty na pełnej mocy. To pozwoli ci uzyskać więcej soku z owoców cytrusowych. Zdjąć z cytryny, skórkę, wycisnąć sok i dodać do twarogu. Dobrze ubić mikserem ser.
2
Przesiać do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, dodać cukier i dobrze wymieszać. W osobnym pojemniku wymieszać składniki mokre – mleko, jogurt, jajko. Masło roztopić na średnim ogniu, ostudzić i dodać mleczno-jajecznej mieszaniny. Umieść tam cytrynowy twaróg. Wymieszać mikserem na średniej prędkości, nie mieszaj.
3
Do suchych składników wlać mokre i delikatnie wszystko wymieszać trzepaczką, bez zbędnego wysiłku. Zatrzymaj się, jak tylko wszyscy jednoczą się w jednolitą masę. Jeśli będziesz przeszkadzać dalej, masz gęste i ciężkie ciasto.
4
Wlać ciasto do formy i piec około 40 minut w temperaturze 200 ° c. Jeśli będziesz upiec małe babeczki, to potrzeba znacznie mniej czasu – około 15-20 minut.
5
Ciastko z cytryny сиропомС cytryny, zdjąć skórkę i wycisnąć sok. Masło roztopić na małym ogniu i ostudzić. Do miski wlać mleko, rozbić w niego jajko i dodać skórkę z cytryny. Wlać stopione masło. Wymieszać trzepaczką, nie ubijając.
6
W większą pojemność przesiać mąkę i cukier, dodać płynne składniki i mieszać do momentu, aż nie będzie mniej lub bardziej jednorodna mieszanina. Wyłożyć ciasto do formy do ciasta i umieścić w rozgrzanym do 200 ° c piekarnika. Piec ciasto przez około 30-40 minut. Sprawdź gotowość suchym drewnianym kijem.
7
Gdy piecze się ciasto, wymieszać sok z cytryny z cukrem. Gdy ciastka będą gotowe, wyjąć ją i nałóż cytryny cukier w gorącej powierzchni. Odczekaj kilka minut, aż syrop cytrynowy wchłania i twardnieje. Ciasto można jeść zarówno ciepłe, jak i zimne.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.