Jak zrobić cukrowe ptaszki

Lizak – ulubiony przysmak w Rosji już od kilku setek lat. Prosta, jak wszystkie genialne, ten wynalazek nie traci świeżości i dziś. Forma kurczaka, chyba najbardziej istotne, choć są jeszcze ryby, domki, choinki.

Jak zrobić cukrowe ptaszki

Trzeba

    • 1 szklanka cukru;
    • woda (5-6 łyżki. l.);
    • cytryna
    • olej roślinny do smarowania formy;
    • składane formy-ptaszki;
    • laski.

Instrukcja

1
Zagotuj wodę i ostudzić. Wsypać szklankę cukru do garnka i wlać 5-6 łyżkami chłodnej, przegotowanej wody. Wody trzeba 3-4 razy mniej niż cukru.
2
Umyj cytrynę, надрежьте i wycisnąć 2-3 łyżeczki soku, on sprawi, że smak gum do żucia bogatszy. Dodaj sok z cytryny cukier, разведенному wodą.
3
Postaw rondel z mieszaniną cukru na bardzo małym ogniu i gotować, mieszając, aż będzie gęsty syrop kolor karmel. Posmarować foremki olejem roślinnym, ale tylko lekko. Wlać w nich ciepły karmel, syrop, poczekać, aż lekko ostygnie i „sprzęgło”, włóż syrop cienkie drewniane pałeczki.
4
Zostaw остужаться do całkowitego utwardzenia, jeszcze około 20-30 minut. Otwórz formy i wyjąć lizaki. Jeśli nie masz formy odpowiedniego rodzaju, to można zrobić lizaki inaczej, ale wtedy, oczywiście, uzyskuje się mniej dokładni.
5
Znajdź obraz kurczaka, na przykład, w przedszkolu kolorowanka. Ustaw ścieżkę na bardzo sztywny karton, maksymalnie uprość go, nie перерисовывайте wszystkie małe szczegóły jak palców rąk, drobnych piór. Wytnij szablon.
6
Weź płaski szklany talerzyk, zwilż wacik oliwą i dokładnie nasmarować spodek olejem. Potem umieść na tacę drewnianą różdżkę, niech ona zajmie prawie cały średnica na środku.
7
Wlać syrop na talerzyk, aby różdżka schował się pod nim. Poczekaj trochę, aż syrop lekko zgęstnieje, aby nie rozprzestrzenił się. Połóż się na syrop kartonowy szablon i wytnij ostrym nożem syrop w kształcie kurczaka.
8
Poczekaj, aż syrop twardnieje jeszcze trochę, i oddzielić tekturkę, potem процарапайте paski wskazujące pióra na skrzydłach i w ogonie, grzebień i palce. Poczekaj, aż syrop utwardza się całkowicie, i delikatnie oddzielić lizak od talerze, поддевая go cienkim nożem.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.