Do produkcji różnych wyrobów cukierniczych – мармеладов, kremy, cukierki i impregnatów – wymaga syrop cukrowy. Przygotowują go, уваривая mieszanka cukru i wody do wymaganej gęstości i ароматизируя specjalnymi dodatkami. Uważnie obserwuj przygotowywanej mieszanki – syrop bardzo szybko się gotuje.
Trzeba
-
- cukier;
- woda;
- smaki (rum
- koniak
- alkohol
- sok owocowy).
Instrukcja
1
Wlać do małego garnka wodę i высыпьте w niej cukier kryształ. Wodę i cukier wziąć w równych częściach. Mieszać mieszaninę i postaw na kuchence, tak aby gorące tylko jeden bok patelni. Po przeciwnej stronie będzie zbierać się piana. Zdejmuj ją łyżką cedzakową w miarę edukacji.
2
Po tym jak wydzielanie piany skończy, ustaw garnek na silny ogień i gotować syrop do żądanej grubości. Wybór konsystencji zależy od deseru, który planujesz gotować.
3
Syrop, który jest wykorzystywany do nasączania biszkoptów, nie wymaga długiego gotowania – trzeba go wymontować z płyty od razu po zakończeniu edukacji piany. Przechowywać w lodówce gotowe impregnację i ароматизируйте jej rumu, brandy lub likieru, влив jedną-dwie łyżki napoju w gotowy syrop. Zamiast alkoholu w syrop można dodać sok owocowy, aromatyczną esencję lub szczypta wanilii.
4
Do przygotowania bardziej gęstych mieszanek kontynuuj gotowanie. Weź trochę gorącego syropu łyżką i lekko ostudzić go. Palcem wskazującym i kciukiem chwyć kroplę syropu i zacznij szybko przesuwać i przesuwać palce. Między nimi powinna pojawić się cienka nić. Oznacza to, że przygotowali syrop zawierający 75 % cukru i 25 % wody – jest on potrzebny do przygotowania kremów i niektórych rodzajów dżemu.
5
Dla cukrzycy szminek i glazury używają syrop próby „miękkie kulki” z zawartością 90 % cukru i 10 % wody. Aby ustalić, co on osiągnął odpowiednią konsystencję, wygarnij łyżeczką trochę mieszaniny i zanurzyć łyżkę w zimnej wodzie. Z zimnej masy palcami można ulepić plastyczne piłkę? Znaczy, syrop świeża jest poprawnie.
6
Podczas dalszego gotowania cukru mieszanka staje się złoto-brązowy kolor, i rolki próbę w piłkę już nie będzie. Z tego syropu robią карамельные ozdoby do ciast, леденцовые ptaszki i cukierki.
Kategoria:
Przepisy kulinarne