Bogaty w witaminy i aminokwasy, owsa kisiel jest niezbędnym danie w diecie praktycznie każdego człowieka. Zawarte w nim substancje mineralne, pomogą zapewnić normalne funkcjonowanie organizmu, wspierać go wodno-elektrolitową, poprawić funkcjonowanie enzymów.
Trzeba
-
- 500 g płatków owsianych (nie wymaga gotowania);
- 250 ml jogurtu (2,5%);
- 4 l wody.
Instrukcja
1
Weź szklanym słoiku trzy-litra i wsypać do niego płatki owsiane, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Do małego garnka wpisz litr wody i doprowadzić do wrzenia. Płyn schłodzić do temperatury pokojowej i wymieszać z płatki zbożowe w banku. Обвяжите szyjkę banki gazą i umieścić go w ciepłym miejscu na 36 godzin.
2
Później o ustalonej porze, otrzymaną mieszaninę należy odcedzić. Weź duży garnek o pojemności 5-6 litrów) i sito o drobnych oczkach. W miarę możliwości należy używać sito, którego średnica odpowiada średnicy garnka. Ostrożnie, małymi porcjami, процеживайте owsiane mieszaninę przez sito do garnka. Po czasie zobaczysz, że na małym sicie powstał gęsty osad. Należy go „wypłukać” wodą. Do tego weź bronić wodzie (wstępnie do słoika lub garnka wlać trzy litry wody i daj jej doba odstać) i małymi porcjami wlewać ją w sito, w tym osad okresowo помешивайте małą łyżeczką. Powstała po umyciu skrzep, usuń z sita. W ten sposób, odcedzić całą owsiane mieszanka. Pozostałe po процеживания gęstą, można nakarmić zwierzęta (ale nie zmuszać ich) lub wyrzucić.
3
Filtrowana mieszanka przykryć pokrywką i umieścić w ciepłym miejscu na 17-18 godzin. Po zakończeniu wyznaczonego czasu, mieszanina w garnku podzielona na dwie warstwy: na dole powstaje плотноватый osad koloru białego, a na górze będzie płyn. Delikatnie, nie mieszając, usunąć płyn z patelni. Otrzymany osad jest овсяным koncentratu.
4
Weź małą patelnię, wpisz w niej 200 ml wody i podgrzać do temperatury wrzenia. Do wrzącego płynu, dodać 1 łyżkę płatki owsiane koncentratu, odrzucić ogień do minimum i gotować przez 3-5 minut, stale mieszając. Wlać przygotowany kisiel w kubku, dodać pół łyżki masła i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.
5
Pozostały owsa koncentratu wlać do słoika i szczelnie zamknąć pokrywę, zabierzcie ją do lodówki. Przechowywać w nim gotowy koncentrat do nie więcej niż trzech tygodni.
Porada
Płatki owsiane przed gotowaniem można перемолоть w maszynce do mielenia mięsa lub w młynku do kawy.
Kategoria:
Przepisy kulinarne