Jak zrobić mleczną piankę

Mleczna pianka jest powszechnie stosowany w przygotowanie różnych napojów na bazie kawy. Trudno sobie wyobrazić cappuccino lub latte bez tego składnika. Tak samo można stosować samodzielnie.

Jak zrobić mleczną piankę

Instrukcja

1
Weź mleka o średniej zawartości tłuszczu. Idealna zawartość tłuszczu od trzech do sześciu procent. Umieścić go w lodówka i moczyć przez jakiś czas (z zimnego mleka jest znacznie bardziej odporna i elastyczna pianka, niż z ciepłego).
2
Wybierz sposób ubijania. Najprostszym z nich korzystać do urządzenia, które są często dostarczane z ekspresu do kawy. Sprawdź ciśnienia i pary wyjść w nim, a dopiero potem przystąpić do pracy. Jeśli para nie wychodzi, sprawdź poziom wody w specjalnej komorze.
3
Napełnić wysoki szklanka mleka około jedną trzecią, przyłóż go do uruchomionego капучинатору i zacznij go powolne zanurzanie się w mleko. Uważaj, na jakim poziomie jest jego końcówkę. W żadnym wypadku nie wolno im dna szklanki i nie trzymać się na powierzchni cieczy. W obu przypadkach dostaniesz zepsutej mleczną pianę, która szybko opadnie. Podczas ubijania stale obróć szklankę z mlekiem w kółko.
4
Skorzystaj z mikserem. Aby uzyskać pianę, wlać zimne mleko do miski. Opuść się w niego koronkę i włącz na minimalną prędkość. Przez trzy sekundy ustaw prędkość na maksimum, i już za dziesięć-dwanaście sekund otrzymasz idealnie spienione mleko.
5
Spróbuj ubijać mleko blendera. W tym przypadku zatapialne opcja ci nie pasuje. Wlać schłodzone mleko do dzbanka blendera (lepiej wziąć niewielką ilość) i włącz go na maksymalną prędkość na siedem-dziesięć sekund.
6
Zaopatrz się w specjalne urządzenie do spieniania mleka. Jest to mały mikser i zamienia mleko w pianę w ciągu kilku sekund.
Porada
Mleczną piankę można stosować w połączeniu z różnymi dodatkami. Na przykład, сиропами (truskawka, kawa, karmel i inne) lub przyprawami (cynamon, goździki).

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.