Jak zrobić pianę

Cappuccino – to nie tylko kawa z mlekiem. Mleko do cappuccino powinno śmigać w gorącą gęstą pianę, i to właśnie w tej ogromnej piersi czapce i polega urok napoju. W warunkach domowych piankę do cappuccino gotować nie takie proste, ale całkiem realne.

Piankę do cappuccino można uzyskać w domowych warunkach

Instrukcja

1
Z przygotowaniem kawy w domowych warunkach w chwili obecnej nie ma żadnych problemów. Można skorzystać z ekspresem do kawy, które teraz powstały niezliczone, lub zaparzyć kawę w zwykłej turka. Piankę można też utworzyć na kilka sposobów.
2
Sposób pierwszy jest najprostszy, ale wymaga posiadania w gospodarstwie specjalnym взбивателя do piany. Tak, tak, są takie urządzenia na rynku zbytu. Taka ubijacz z zewnątrz wygląda, jak mały czajnik, w pokrywę którego zamontowany jest koronka. Wlej w ubijacz do zimnego mleka, zamknij pokrywę, naciśnij przycisk, za chwilę otrzymasz gęstą i trwałą pianę. Ale pamiętaj, tankuje trzeba dokładnie zimne mleko, bo ubijacz wyłącza się automatycznie, gdy temperatura mleka osiąga zadaną wartość. Ciepłe mleko nagrzeje się bardzo szybko i nie zdąży dobrze взбиться.
3
Drugi sposób jest przeznaczony dla tych, którzy mają w gospodarstwie specjalny ekspres do kawy z funkcją „cappuccino”. W takiej ekspresu zwykle jest to specjalna dysza, wychodzi z niej pod dużym ciśnieniem para musi ubijać mleko w pianę. Włącz kawową samochód, wlać pół szklanki zimnego mleka. Lekko przechylić szklankę i przyłóż go do dyszy dyszy. Włącz par i zanurzyć dyszę do mleka. Uważaj, niestaranne obchodzenie się z urządzeniem może spowodować poparzenia. Gdy mleko взобьется, niewielka część jego wciągnięta do samochodu, więc powtórz odbiór, wprowadzając do dyszy kubek z wodą. W ten sposób można uniknąć konieczności całkowicie demontować i czyścić dyszę.
4
Ale co zrobić, jeśli nie super-agregatów nie ma, a pod ręką jest tylko prosty koronka do cappuccino? Jeśli spróbujesz ubić im zwykłe mleko w temperaturze pokojowej, może być, można nawet uzyskać pianę, która po wlew do kawy natychmiast opadnie, i nazywać taki napój „cappuccino” będzie po prostu niemożliwe. Ale nie rozpaczaj. Weź mleko normalnych lub przetłuszczających się. Mnisi-kapucyni w ogóle używali do napoju, nazwany na ich cześć, śmietana. Wlać mleko w metalowy kubek do połowy objętości. Postaw kubek na płytę, odczekaj 10-15 sekund, zanurzać ubijak do mleka i zacznij ubijać. Bardzo szybko mleko zamieni się w pianę łyżką można przełożyć do kawy i uzyskać prawdziwy cappuccino.
Porada
Jeśli nie masz rózgi do ubijania piany, można zastąpić go zwykłym blendera.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.