Domowy ser gotować nie jest trudne, i chociaż na niego zużywa dużo mleka, wynik jest zawsze cieszy fanów. Jednak, aby przygotować ser w domu, będzie musiał nabyć prasę, w przeciwnym razie nie uda się usunąć nadmiar płynu.
Trzeba
-
- press;
- forma do sera;
- duży garnek;
- durszlak;
- długi nóż;
- 8 cegieł;
- 2 duże kawałka gazy;
- 2 szklanki świeżego mleka (na zakwasie);
- 4,5 l mleka krowiego;
- 4 łyżki masła;
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 2/3 szklanki śmietany;
- 1/4 łyżeczki soli.
Instrukcja
1
Zrób zaczynem: zostaw 2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej na dobę.
2
Dodaj zaczynem do 4,5 l ciepłego mleka, przykryć naczynie pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.
3
Umieść pojemnik z свернувшимся mlekiem w wielkiej, wypełnionej ciepłą wodą. Umieść je na mały ogień, skorzystaj z termometrem, aby śledzić podgrzewaną wodą: należy podgrzać wodę do 38оС 30-40 minut i utrzymuje tę temperaturę, aż masa osiągnie odpowiednią gęstość.
4
Określ momencie, gdy masa będzie można ciąć nożem i pokroić ser długim nożem na kostki 3 na 3 cm, bezpośrednio w garnku, a następnie długą łyżką mieszać je, uważając, aby nie uszkodzić i nie dopuścić do sklejania kostek. Sprawdź elementy na gęstość: delikatnie ściśnij palcami i szybko zwolnij. Jeśli kawałek jest łatwo pęka na części, nie klei się do rąk, można zakończyć grzanie (zwykle grzanie trwa od 40 do 60 minut).
5
Spuścić serum przez durszlak, выстелите gazy kształt sera (każdy pojemnik z otworami w dnie), umieść tam творожную masę. Końce gazy zjazdu z góry, umieścić formularz pod prasy. Umieść górną deskę prasa 4 cegły, następnie dodawaj po jednym cegły co dziesięć minut, pozwalając swobodnie wyczerpania surowicy. Na koniec zostaw masę pod obciążeniem 8 cegieł na godzinę.
6
Wyjąć masę z formularza, dodaj masło i sodę do pieczenia, posiekać nożem na drobne okruchy, aby dobrze wymieszać z olejem i sodą. Ułożyć w glinianym garnku, szczelnie zamkniętej masę na dno, zostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny.
7
Dodaj do masy śmietanę i sól, wymieszać. Przełożyć do formy do ogrzewania (mniejsza pojemność z serem w większej, wypełnionej ciepłą wodą). Postaw na małym ogniu, mieszać do całkowitego połączenia śmietany z masą. Następnie wlać mieszankę do garnka, wysmarowanej tłuszczem i umieścić na zimno. Utrzymuj ser w ciągu 2-3 miesięcy.
Kategoria:
Przepisy kulinarne