Popcorn – to ulubione i przydatna przysmak dzieci i dorosłych. Dzisiaj bogaty w smaku lotniczą kukurydzę można zobaczyć w wielu sklepach i kinach. Do popcornu za pomocą specjalnego urządzenia, można także przygotować ten deser w mikrofalówce lub na patelni.
Trzeba
-
- 550 g gotowego popcornu (lub 100 g ziarna kukurydzy);
- 2 szklanki brązowego cukru;
- 1 szklanka masła;
- 1/2 szklanki syropu kukurydzianego;
- 1 łyżka melasy;
- 1 łyżeczka soli;
- pół łyżeczki sody;
- 2 szklanki kwaśnej orzeszków ziemnych;
- 40 g oleju roślinnego;
- antyadhezyjna płyn.
Instrukcja
1
Weź żeliwa patelni, wsypać do niego ziarna kukurydzy. Dno naczynia powinno być pokryte ziarnami tylko w jednej warstwie. Wlać olej roślinny i dobrze nagrzej go do odpowiedniej temperatury.
2
Zamknij patelnię pokrywką. Aby wszystkie ziarna równomiernie, nosie, dłoniach olejem i zyskały przyjemny smak, trzeba kilka razy wstrząsnąć patelni. Kiedy rozpocznie się proces ujawniania ziaren, usłyszysz charakterystyczne klaszcze. Jak tylko ustaną, to znaczy, że popcorn jest już gotowy. Zdejmij naczynie z ognia, otwórz pokrywę, aby produkt ostygł.
3
Do przygotowania popcornu w mikrofalówce weź szklane naczynia z pokrywką. Wsypać ziarna w jednej warstwie, dodać trochę oleju roślinnego i wymieszać. Zamknij pojemnik pokrywką i włożyć do mikrofalówki na 4 minuty. Jak tylko klaszcze będą bardzo rzadkie – popcorn gotowy.
4
Do przygotowania popcornu w specjalnym urządzeniu, rozgrzać samochód do temperatury roboczej, a następnie odłącz na 30 minut, aby ostygła. Na dno pojemnika wlać olej roślinny. W urządzenie wsypać ziarna, dodać nonstick płyn. Samochód zamknij pokrywę i włącz na 4 minuty. Jak tylko ziarna zaczną się ujawniać – deser gotowy.
5
Wlać gorącą mieszaninę na blasze z popcornem. Można dodać trochę startego karmelem, a następnie pozostawić do ostygnięcia i wyschnąć. Jeśli produkt nie zastyga, więc włóż blachę do piekarnika na 1 godzinę i помешивайте popcorn co 15 minut. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
6
Rozłożyć popcorn na blasze, застеленном пергаментом. W garnku z grubym dnem соедените brązowy cukier, olej, syrop kukurydziany, syrop i sól. Gotuj na średnim ogniu, mieszając co pewien czas, aż mieszanina zacznie się gotować. Dalej mieszając od czasu do czasu jeszcze 5 minut, następnie zdjąć patelnię z ognia i dodać sodę. Wyrabiać do momentu, aż karmel zacznie się pienić i parzenie.
Kategoria:
Przepisy kulinarne