Aromatyczna i soczysta kaczka z skwarki, gotowane w piekarniku, zawsze będzie elegancką ozdobą każdego świątecznego stołu. Zrób taką kaczkę według poniższego przepisu, a twoi goście na pewno zapamiętają na długo to świetne danie.
Trzeba
-
- потрошеная kaczka nie więcej niż 2 kg wagi;
- 3, słodko-kwaśne jabłka;
- sól
- czarny pieprz
- wyrzeźbiona kolendra;
- miód płynny – 2 -3 łyżki.
Instrukcja
1
Schłodzoną потрошеную tuszy kaczki umyj i osusz ręcznikiem. Należy dokładnie sprawdzić tuszy na rzecz pozostałych na skórkach piór i usunąć istniejące. Jeśli w okolicy гузки znajdują się nadmiar tłuszczu, wyciąć go lub usuń od wewnątrz. Natrzeć kaczkę mieszanką soli, pieprzu i kolendry wewnątrz i na zewnątrz.
2
Umieść w piekarniku temperaturę 180-190?. U jabłek usunąć rdzeń i pokrój je w duże plasterki. Начините nimi kaczkę. Podbrzusze ptaki заколите drewniane wykałaczki lub szyć grubą bawełnianą nicią.
3
Umieść pieczenia i związać go z obu stron. Umieścić je na blasze i umieścić w rozgrzanym do odpowiedniej temperatury piekarnika. Przygotowuje się kaczka w rękawie w ciągu 1 h 30 min.
4
Przez półtorej godziny ostrożnie wyjąć kaczkę z piekarnika bezpośrednio z tacą i umieść żaroodpornego powierzchni. Ostrożnie надорвите rękaw i otwórz go od góry tak, aby na dole rękaw pozostał nietknięty, a w nim zachowany sok z pieczenia kaczki.
5
Вычерпайте 2 – 3 łyżki soku powstałego z pieczenia i wymieszać z miodem. Z tej mieszaniny, polejcie równomiernie kaczkę. Umieścić ją ponownie do piekarnika o temperaturze 220? na 15 minut do edukacji rumiany kolor. Należy uważać, aby kaczka nie jest spalony. Kiedy będzie gotowa, należy usunąć nici lub wykałaczki z podbrzusza ptaki. Podawać kaczkę na stół w całości w dużym płaskim talerzu i сервируйте jej zielenią i gotowanymi jabłkami. Nogi kaczki można ozdobić papierowymi папильотками.
Porada
Zamiast rękawa do pieczenia, można także korzystać z spożywczą folię aluminiową.
Kategoria:
Przepisy kulinarne