Jak przygotować kaczkę

Strona kaczka, gotowane w domu, cieszy się szczególną miłością wśród smakoszy. Kaczka pieczona w piekarniku – bardzo smaczne, pożywne i piękne danie, którym można się zadowolić rodzinę na wakacje. A niezwykły zapach wydobywający się z piekarnika, nie pozostawi obojętnym nawet najbardziej wybrednego w jedzeniu.

Jak przygotować kaczkę

Trzeba

    • kaczka o wadze 1,5-2 kg;
    • 4 średnie jabłka (słodko-kwaśne);
    • miód;
    • likier pomarańczowy;
    • musztardę ziarnistą;
    • połówka cytryny;
    • liść laurowy;
    • sól;
    • pieprz groszkiem;
    • przyprawy do smaku;
    • ocet.

Instrukcja

1
Weź kaczkę dokładnie umyć ją pod bieżącą wodą. Rozważ tuszy na obecność piór i włosów, jeśli w ogóle – ощипайте lub опалите nad ogniem. Usuń wnętrzności i nieobrane resztki, umyć i drenaż za pomocą ręczników papierowych.
2
Kolejnym sprawą przygotuj marynatę, dzięki niemu kaczka będzie smaczne i delikatne. Weź dużą pojemność, aby się w nim zmieścić drób w całości i zalać wodą. Doprawić solą i dodać ocet, woda powinna być w smaku lekko kwaśnym. Dodaj cztery liście laurowe i dziesięć-piętnaście горошков pieprzu. Przykryć naczynie pokrywą i pozostawić kaczkę marynować w ciągu trzech-czterech godzin. Aby przyspieszyć proces, można umieścić na ptaka ładunek.
3
Aż kaczka маринуется, przygotuj farsz. Weź cztery średnie jabłka dokładnie umyć, pokroić na małe plasterki (wyjmij nasiona). Jabłka, doprawić solą, lekko pieprzem i posypać cynamonem. Zrobisz w ten sam sposób z połowy cytryny.
4
Po tym, jak kaczka промариновалась, wyjmij ją z wody i обмажьте od wewnątrz solą. Nadszedł czas na rzeczy z tuszy: układa się do środka jabłka i cytryny, na przemian je i układając warstwami. Weź igłę z gęstą długiej nici i szyć kaczkę.
5
Wymieszać w oddzielnym naczyniu pięć łyżek miodu, dwie łyżki likieru pomarańczowego i łyżkę зерненной musztardy. Wszystko dokładnie wymieszać i obficie posmarować kaczkę sosem, delikatnie ułożyć jej oparciem w dół w rękaw do pieczenia, zablokować otwory zacisków i wysyłaj na blasze. Wykonaj w filmie kilka otworów, aby gorąca para mógł wychodzić na zewnątrz.
6
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i umieść запекаться kaczkę na półtorej-dwie godziny. W tym czasie ptak w pełni przygotować się i zdobywa румяную skórki, z którego będzie pochodzić niepowtarzalny zapach.
7
Aby sprawdzić kaczkę na gotowość, pokroić rękaw do pieczenia i pierce tuszy nożem lub шпажкой. Jeśli sok jasny, bez obecności сукровицы, więc danie jest gotowe do posiłku.
Porada
Podawać kaczkę jako samodzielne danie lub z gotowanymi ziemniakami i świeżymi warzywami.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.