Jak przygotować świąteczną kaczkę

Boże narodzenie i Nowy rok – to takie święta, kiedy przy stole zbiera się cała rodzina. I chce zaskoczyć i zadowolić bliskich czymś niezwykłym i smaczne. Faszerowana kaczka lub gęś – to właśnie to, co trzeba. Zaletą tego przepisu jest to, że podczas jedzenia nie trzeba pomagać sobie rękami, aby usunąć kości.

Jak przygotować świąteczną kaczkę

Trzeba

    • kaczka na 2-2,5 kg;
    • 2 kurczaka nogi z gęsi;
    • 2 łyżki kaszy gryczanej;
    • 2 cebule;
    • masło;
    • 300 g grzybów;
    • sól;
    • pieprz;
    • olej roślinny;
    • 4 jabłka;
    • miód;
    • 4-5 orzechów włoskich;
    • majonez;
    • cytryna;
    • zieleń.

Instrukcja

1
Kasza gryczana umyć. Umieścić w garnku. Wlać 2 szklanki wody i umieścić na ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, doprawić solą. Pokrywy nie wolno zasłaniać. Lekko odrzucić ogień i gotować, aż cała woda nie выкипит. A na razie zajmijcie się kaczką.
2
Jeśli tuszy nie ощипана, usuń pióra. Należy sprawdzić, czy kaczkę, aby nigdzie nie ma „pióro” i puchu. Umyj tuszy i osusz ręcznikiem papierowym.
3
Выпотрошите tuszy i odciąć szyjki i łapki do tibii. Delikatnie, pomagając sobie nożem, zdjąć z kaczki skórki pończochą. Надрежьте kostne przegubu tak, aby trzymali się z dala od szkieletu. W końcu będziesz miał skórka z nogami, skrzydłami i ogonem – z jednej strony, z drugiej – cała reszta tuszy i tłuszcz.
4
Oddzielić mięso od kości i drobno go posiekać. To samo zrób z kurzymi окорочками. Pokroić утиные потрошка i tłuszcz. Wszystkie mięso wymieszać.
5
Утиные i kurczaka kości, nogi, głowę i szyjkę ułożyć w rondlu, zalać 2 litrami wody, posolić i gotować około pół godziny.
6
Oczyść i drobno posiekaj cebulę. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim cebulę aż do złotego koloru. Grzyby umyć, pokroić i położyć na patelnię do жарящемуся łukasza. Po kilku minutach dodaj tam mięso i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7
Wymieszać wynikowy mielone z kaszą gryczaną. Z tej mieszaniny szczelnie wypełnić pierś z kaczki skórkę. Szyć trudne nićmi szyję i brzuch. Nadaj тушке prawidłową wydłużony kształt. Zawiń kaczkę w gazę i obwiążcie skórzanym worku.
8
Ułożyć kaczkę w garnku. Zalać ją bulionem z pod kości (p. 5) tak, aby woda narzuty tuszy na 2 palce. Jeśli bulionu nie wystarczy, należy dodać przegotowanej wody do żądanego poziomu. Po wrzenia gotować kaczkę 30-40 minut.
9
Na blasze, wysmarowanej masłem, grubo накрошите 4 kwaśne jabłka. Wyjąć tuszy, zdjąć gazę. Posmarować miodem kaczkę i ułożyć go na wierzchu jabłek na blasze. Gotować tuszy w piekarniku w temperaturze 200?Z do edukacji na złoty kolor (około 30 minut).
10
Wyjąć kaczkę, połóż ją na danie świąteczne, ostrożnie usunąć nici. Majonez narysuj siatkę na тушке. Udekoruj pieczone jabłka, plasterki cytryny, połówkami orzechów włoskich i zielenią. Podawać na gorąco.
Należy zwrócić uwagę
W żadnym wypadku nie опаливайте tuszy. Skórka kaczki delikatna, a pod skórą dużo tłuszczu. Przy powierzchownym podgrzaniu tłuszcz jest ogrzewany, a skórka pęka.

Porada
Danie przetnij już na stole. Każdego gościa złożyć raz i mięso, i przystawka (gryczana).

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.