Czy zdarzyło ci się, że mięso, które z takim zapałem przygotowywali się do świątecznym stole, okazało się trudne i невкусным. Pewnie przez to przechodziła każda gospodyni. I każda szukała swój sposób, aby jego aromatyczny, przyjemny w smaku, ale co najważniejsze – miękkie, topniejącym w ustach. Nie warto перерывать mnóstwo kulinarnych książek i stron internetowych: najlepsze porady od gospodyń z całego świata – w naszym artykule.
Instrukcja
1
Oczywiście, aby mięso było miękkie, trzeba go gasić-gotować-smażyć jak najdłużej. Jeśli opłata za długo siedzą za stołem i stukają łyżkami, spróbuj wcześniej marynować mięso z dodatkiem octu lub, na przykład, kwas chlebowy. Świetnie do marynowania pasuje i kwaśne mleko. I nawet marynowane z domowej piwniczki będzie pasować.
2
Większość doświadczonych gospodyń zawsze przechowywać w domu musztardę. Ta ostra przyprawa będzie służyć dobrą rzecz nie tylko w trakcie posiłku, ale także w trakcie gotowania mięsa. Обмажьте kawałek mięsa musztardą i odstawić na 15 minut. Za to czas włókna staną się miękkie, a mięso będzie bardzo delikatne.
3
Aby mięso miękkie, niektóre gospodynie radzą, aby wycisnąć do garnka z mięsem trochę soku z kiwi (lub pokroić go w plasterki). Wiele kiwi stawiać nie trzeba, bo inaczej mięso będzie zbyt miękki, kruchy. Bezpośrednio przed gotowaniem części owocu usuń z mięsa.
4
Jeśli w lodówce znalazła się butelka piwa – też wyjdzie piękne delikatne mięso: kiedy będziesz gotować boczek lub żeberka, dodaj trochę tego piwa zamiast bulionu. Otrzymasz nie tylko miękkie mięso, ale i doskonały smak.
5
Cukier. Nie myślimy, że mięso można umieścić cukier. Trochę, gdzieś pół łyżeczki.
6
Istnieje dość egzotyczny sposób – podczas gotowania mięsa dodać do wody kilka korków od wina. Mówią, że mięso będzie bardzo soczyste.
Kategoria:
Żywność