Jak rozpoznać gotowość do kurczaka

Kurczak – popularnym składnikiem wielu przepisów. Z jej mięsa gotowane i pierwsze, i drugie dania. Dla młodych gospodyń, które nie mają jeszcze wystarczającego doświadczenia, pytanie jak rozpoznać gotowość do kurczaka, dość istotne. Przy pieczeniu w piekarniku skórka kurczaka staje się podsmażonej na tyle szybko, ale w środku mięso może być jeszcze сыроватым.

Jak rozpoznać gotowość do kurczaka

Trzeba

  • – termometr do pieczenia mięsa w piekarniku;
  • – widelec, wykałaczka lub kucharska igła;
  • – sznurek.

Instrukcja

1
W dużej mierze, czas gotowania kurczaka zależy od jej wieku i wielkości. Pisklęta i młode laski, które nie ukończyły półtora roku, przygotowują się znacznie szybciej. Jeśli ugotować z nich zupę, pokroić wcześniej mięso na kawałki. W tym przypadku dla poddawaj się każdą tłustą bogaty bulionu wystarczy, aby mięso поварилось na wolnym ogniu nie dłużej niż godzinę. Starą kurę trzeba będzie gotować co najmniej 2-2,5 godziny, aby ona разварилась i stała się bardziej miękka. Gotowość będzie można określić na oko – mięso na końcach nóżek zacznie odchodzić od kości.
2
Określić gotowość do kurczaka, który spali całą na grillu lub patelni, można, проткнув ją w kilku miejscach wykałaczką, widelcem lub kulinarnej igłą. Zrób głębokie nakłucia w dziedzinie grubej krawędzi piersi kurczaka i dużych kości. Jeśli mięso jest gotowe, widelec wejdzie w niego bez wysiłku, a z przebiciu zacznie wyróżniać się nie сукровица, a przezroczysty sok mięsny. Kurczaka, pokrojona na porcje, прожарится w półtora razy szybciej, niż ta, którą będziesz gotować w całości lub распластанной na patelni.
3
Jeśli zdecydujesz się upiec kurczaka w piekarniku w całości, koniecznie obwiążcie jej skórzanym worku, aby nogi i skrzydła były mocno wciśnięty do tuszy i sprytnych uszy nie spaliły. Należy sprawdzić, czy proces gotowania za pomocą specjalnego termometru do pieczenia mięsa. Można go kupić w sklepach sprzętu. Zrób im tuszy w obszarze piersi. Po wewnętrznej temperatury mięsa 85 stopni Celsjusza kurczak jest gotowy.
4
W przypadku braku termometru, na ratunek przyjdzie ta sama wtyczka lub wykałaczka. Zrób przebicie i spojrzeć na wyciekający sok. Powinien być przejrzysty i jasny.
5
Oblicz czas gotowania kurczaka, запекаемой w temperaturze 180-200 stopni w piekarniku. Aby była w pełni jest upieczona, na każdy kilogram wagi konieczna 40 minut.
Należy zwrócić uwagę
Należy pamiętać, że przy pieczeniu w piekarniku skórka kurczaka może зарумяниться jeszcze przed tym, jak mięso прожарится. Użyj folii, którą będzie można usunąć w ciągu 15 minut przed tym, jak wyjąć ptaka z piekarnika. W tym przypadku skórka nie jest pogórza, a rumiane, a mięso będzie пропеченным.

Porada
Aby mięso kurczaka przygotowuje się równomiernie, należy użyć specjalnego naczynia o grubych ściankach, tak zwane ceramiczne lub żeliwne „гусятницы”, szklane lub metalowe formy do pieczenia.

logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.