Najlepszy jest suszone śliwki, suszone w warunkach fabrycznych. Jeśli nie masz możliwości suszyć owoce w domu, poważnie podejść do kwestii wyboru tego produktu w sklepie lub na rynku.
Instrukcja
1
Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę na producenta. Najbardziej wartościowy i smaczny – śliwki kalifornijskiej.
2
Przy zakupie w sklepie staraj się wybierać śliwki w przezroczystym opakowaniu, aby zobaczyć same owoce.
3
Należy ocenić ich wygląd – im mniej światła, tym lepiej. Wysokiej jakości suszone śliwki powinny być matowe w kolorze czarnym, mięsistych, jędrne i trochę mdłe.
4
Nie kupuj śliwki brązowego odcienia. Taki kolor suszonych owoców mówi o istotnych naruszeniach podczas przetwarzania owoców. Przed suszeniem są one taktowali z wrzącą wodą w celu zwiększenia trwałości i dezynfekcji. Przy takiej technologii śliwki traci swoich właściwości i bogaty kompleks witaminowo-mineralnego składu. Jego smak-często zdarza się zjełczały.
5
Jeśli śliwki ma ciemno-szary błyszczący kolor, to znaczy, że jego taktowali gliceryną. To się robi dla poprawy przydatności handlowej produktu. Śliwki może błyszczeć i po obróbce tłuszczem nieznanego pochodzenia. Dlatego takie suszone owoce lepiej nie brać.
6
Jeśli zdecydujesz się kupić śliwki na rynku, sprawdź jego jakość. Aby to zrobić, wystarczy nacisnąć na jagody. Jeśli po tym nie stracą kształtu, to produkt wysokiej jakości.
7
Kupuj śliwki z pestkami. W takich suszonych owocach zapisany więcej witamin i składników odżywczych.
8
Po zakupie sprawdź śliwki: zwilż owoce i patrzeć na nich przez pół godziny. Naturalne suszone owoce częściowo побелеют, a chemicznie przetworzone – nie.
Porada
Odmiana „Włoska венгерка” idealny dla śliwek. Ma mocną strukturę miąższu i zawiera dużo cukru. Dzięki tym cechom owoce śliwki nie potrzebują chemicznej obróbce w celu długotrwałego przechowywania ich w postaci suszonej.
Kategoria:
Żywność