Jak odróżnić prawdziwe masło

Masło – przydatny produkt. Ono jest bogaty w witaminy, które są niezbędne dla dobrego wzroku i wzrostu kości, do pracy nadnerczy i tarczycy. Tłuszcze wchodzące w jego skład, przyczyniają się do odnowy komórek mózgu. Olej chroni przed zakażeniami przewodu pokarmowego i zwapnienia stawów. Naturalnie, wszystkie przydatne właściwości ma tylko produkt naturalny, dlatego ważne jest, aby umieć odróżnić go od фальсификатов.

Jak odróżnić prawdziwe masło

Instrukcja

1
Rosyjski przemysł produkuje kilka rodzajów naturalnego masła. To вологодское olej, несоленое słodko – i кислосливочное olej, sól słodko – i кислосливочное olej, a także amatorskie i gospodarstwo olej. Naturalnym masłem również jest ghee. Jak by się nie nazywało olej z dnia na obszarach naszej ojczyzny, na opakowaniu musi być podana jego wygląd, a jeśli on nie odnosi się do żadnego z powyższych, to przed tobą margaryny lub spread. Olej, na opakowaniu której jest napisane po prostu „olej”, bez wyjaśnienia, może być cokolwiek, ale nie jest tym produktem, który szukasz.
2
Najbardziej tłuste naturalne masło ghee, zawiera 99% tłuszczu i nie więcej niż 0,7 % wilgoci. Вологодское i несоленые кислосливочные i сладкосливочные oleju zawierają nie mniej 82,5% tłuszczu, tylko o 1% mniej tłuszczu w słonym słodko – i кислосливочном oleju. Po prostu несоленое olej zawiera 78% tłuszczu. Najniższej mniejszej zawartości tłuszczu ma gospodarstwo сладкосливочное słone masło – 71,5%. Podana na opakowaniu udział masowy tłuszczu musi pasować do typu oleju.
3
W smaku i w zapachu najłatwiej odróżnić wysokiej jakości вологодское olej. Ubite z пастеризованных śmietany najwyższej klasy, ma wyraźny zapach i smak, bez żadnych obcych nut. Wszystkie pozostałe rodzaje oleju również mają kremowy zapach, ale mniej wyraźny. Кислосливочные oleje muszą spełniać swoją nazwę i cieszyć się lekkim, ale wyczuwalnym кисломолочным posmakiem w aromacie i smaku. Słone oleju na gust powinny być umiarkowanie słono. U masło klarowane względu na to, że nie jest podobny specyficzny zapach i smak вытопленного tłuszczu mleka. Obce привкусы są dozwolone tylko w przypadku, jeśli ghee – smakowe.
4
Вологодское olej i w konsystencji i wyglądzie najłatwiej wymyka się definicji. Jest ono jednorodne, gęste, ale пластичное, na przekroju jego powierzchnia jest sucha, ale genialny. Dla wszystkich innych rodzajów oleju dopuszczalne jest obecność niewielkiej ilości pojedynczych drobnych kropelek wilgoci. Również ich powierzchnia nie błyszczy. Ghee – miękkie i ziarniste, jeśli go ogrzewać będzie całkowicie przezroczysty, bez najmniejszego zanurzenie.
5
Każde naturalny olej nie zawiera pęcherzyków powietrza, nie ma podziału na kawałki, nie kruszy się i nie klei się.
6
Mimo, że niektórzy twierdzą, że prawdziwe masło, może być tylko białe, jest dozwolone i żółty odcień. Wszystko zależy od diety krów, z których mleka uzyskano śmietanę, a następnie olej. Czasami do maśle dodają naturalny barwnik (аннато), aby nadać mu jednolity złoto-żółty odcień. Robi się to po to, aby konsument przez cały rok otrzymywał olej tego samego koloru i nie wątpił, jeśli znajomy dla niego produkt stał się jaśniejszy lub желтее.
7
Kolor naturalnego masła, oczywiście, może się zmieniać, ale zawsze jednorodny. Nie ma wtrąceń lub pasów jasnego lub ciemnego odcienia.
8
Jeśli weźmiesz kawałek masła z lodówki i klikniesz na niego palcem, to na nim będzie małe wgniecenie, ale sam olej poczujesz się jak ciało stałe. Jeśli olej wydawało ci się miękkie, dołek z palca – głęboka, jeśli olej klei – to wadliwy produkt.
logo
Kategoria:
Żywność

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.