Jak zrobić манник

Jeśli znaleźć miłośników kaszy manny nie jest to takie proste, to манник chętnie jedzą wiele. Przy jego przygotowaniu są najbardziej proste i tanie produkty, nakłady są niewielkie, a w rezultacie okazuje się doskonały słodki deser.

Jak zrobić манник

Trzeba

    • 1 szklanka jogurtu;
    • 1 szklanka kaszy manny;
    • 1 szklanka mąki;
    • 3 jajka;
    • sól na czubku noża;
    • 100 g masła;
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.

Instrukcja

1
Do przygotowania ciasta rozbić do miski, 3 jajka, dodać szklankę cukru, szczyptę soli, ubić mikserem na gęstą, jednolitą pianę. Dodaj szklankę kefiru lub ciekłej, tłuszczu śmietany (a najlepiej kwaśną śmietanę wymieszać z jogurtem), nadal śmigać ciasto.
2
Masło roztopić na małym ogniu i wlać do сбиваемую masę. Всыпьте tam szklankę kaszy manny. Po tym, jak masa będzie gładka, всыпьте szklankę mąki, dodać sody гашеную.
3
Ciasto jest gotowe, ale nie spiesz się go piec. Najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy pozostawić na pół godziny. W tym czasie kasza manna набухнет, ciasto staje się bardziej lepka.
4
Rozgrzej piekarnik do 180oc, formę do pieczenia posmarować olejem. Dno formy застелите papierem do pieczenia lub пергаментом. Wlać ciasto do formy i włożyć do piekarnika na pół godziny. Przed tym, jak wyjąć ciasto, przytrzymaj go przez 5 minut pod grillem – górna skorupa rumiane.
5
Gotowe ciasto wyjmij z formy, dać mu „odpocząć” pod czystym ręcznikiem. Teraz przetnij go na kawałki i podawać do herbaty. Udekorować манник można w dowolny dżem.
6
Jeśli często gotować to danie, dywersyfikacji go. Jedną z opcji – oddzielić od gotowego ciasta połowę i dodać do niego 2 łyżki kakao w proszku. Wylej ciasto do formy, na przemian czarne i białe warstwy. Uda oryginalne paski ciasto.
7
Inna opcja – прослоите gotowy манник cytrynowego, impregnowanych. Do tego rub 1 cytryny wraz ze skórką na drobnej tarce. Rozpuścić 100g masła, dodać 0,5 szklanki cukru. Cytryna ubij widelcem żółtko jednego jajka i wlać olej. Otrzymaną mieszaninę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i ostudzić. Манник pokroić w poprzek na 2 części, промажьте impregnowane, zebrać resztki impregnacji wlać na górny placek.
Porada
Jeśli chcesz uzyskać wysoki манник, lepiej skorzystać z formularza z centralnej wkładką. Ciasto będzie podobny do калач, ale gwarantowana пропечется.

Poprawnie przygotowany манник musi być chłodzony, na przekroju mieć ziarnistą strukturę.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *