Jak zbierać warzywa

W sezonie zbiorów warzyw należy zastanowić się, jak zapisać warzywa na zapas, aby w zimie urozmaicać dietę i wzbogacić swoją dietę w witaminy, pochodzących z domowych wzorców. Wszystkie warzywa, które muszą być przechowywane i przeznaczone na wzorca powinny być zdrowe, bez gnilnych wtrąceń i uszkodzeń.

Jak zbierać warzywa

Trzeba

    • Warzywa
    • szklane słoiki
    • beczka
    • sól
    • cukier
    • ocet
    • przyprawy
    • piekarnik
    • blachę.

Instrukcja

1
Kiszone kapusta.

Квасьте kapustę wszystkich odmian, z wyjątkiem wczesnej. Proces квашенья opiera się na fermentacji mleczno-kwaśne bakterii, które pełnią rolę środka konserwującego. Kapustę można pić w beczce, w garnku lub w трехлитровой banku. Dla квашения potrzebna jest tylko sól.
Kapustę posiekać lub posiekaj, rozgnieść z solą, aby stał się sok, i włożyć do pojemnika. Mocno ubić, aby cała kapusta była pokryta sokiem. Przykryć капустным blachą i naciskać obciążeniem.
Przez dwa dni zacznij poke kapustę patykiem do dna, aby dodatkowe gazy odchodziły. Za tydzień przełożyć kapustę w szklane słoiki i umieścić w lodówce.

2
Warzywa konserwowe.

Do konserw nadają się pomidory, ogórki, bakłażany, paprykę, buraki, czosnek, drobno cebulę.
Warzywa wstępnie бланшируйте w wodzie, a następnie układać w słoikach. Zalać marynatą. Marynata do warzyw składa się z octu, cukru, soli i przypraw do smaku. Banki zamknij pokryw i postaw sterylizacji.
Marynowane warzywa powinny stać co najmniej miesiąc, aby dojrzeć, wtedy u nich pojawia się niepowtarzalny smak, ostrość i aromat.

3
Suszone warzywa.

Do suszenia nadają się prawie wszystkie warzywa, ale niektóre, na przykład, buraki czy ziemniaki, potrzebują бланшировании.
Przygotowane warzywa umyć, usunąć gałązki uszkodzone części i pokroić w makaron. Umieść na blasze i włożyć do piekarnika, suszyć w temperaturze nie wyższej niż 65 stopni.
Cienkie plasterki warzyw można suszyć нанизанными na sznurku lub drewniane szprychy. Zawiesić je nad kuchenką lub w нежаркой piekarniku.
Suszone warzywa należy przechowywać w полотняных workach i uważaj, aby nie odpalił rot lub muchy.

4
Mrożone warzywa.

Najwięcej witamin jest zapisywany w mrożonych warzywach. Do zamrażania nadają się wszystkie warzywa.
Warzywa umyć i pokroić. Rozłożyć cienką warstwą na tacy i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin. Następnie zapakować do woreczków mrożone warzywa w p/e pakiet lub w pojemniku z pokrywką i umieścić w zamrażarce.

Należy zwrócić uwagę
Mrożone warzywa nie można wystawiać ponownego zamrożenia. Tracą swoje właściwości smakowe i mogą zakłócić żołądka. Jeśli warzywa разморозились, to od razu ich używać.

Porada
Ze świeżych warzyw dodać przyprawa do zup stacji benzynowej. Posiekać na 1 kg marchwi, pomidorów, cebuli, 500 g papryki bułgarskiej i zieleni. Wymieszać z 1 kg soli w miednicy i rozłożyć w szklanych słoikach. Przed użyciem umyć warzywa w zimnej wodzie, aby usunąć nadmiar soli.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *