Przy квашении kapusty, wszystkie jej składniki odżywcze i witaminy są zapisywane. W zimie jest to bardzo ważne, ponieważ o tej porze roku w diecie ich za mało. Ponadto, z kiszonej kapusty można przygotować wiele różnych potraw – zupy, barszcz, sałatki, ciasta. Kapustą można фаршировать ptaka i podawać ją jako dodatek.
Trzeba
-
- 1 kg kapusty;
- 40 g marchwi;
- 50 g cukru;
- 25 g soli.
Instrukcja
1
Załóż gumowe rękawiczki, bo podczas pracy z warzywami skóra ciemnieje. Dokładnie oczyścić kapustę od jasno zielonych, zniszczonych i brudnych liści. Кочерыжку, odcinając usunąć. Umyć głowę pod strumieniem bieżącej wody. Wszystkie produkty do zakwasu kapusty powinny być czyste. Подпорченный lub zielony liść kapusty może zrobić produkt końcowy gorzki smak.
2
Weź ostry nóż i pokroić kapustę w paski (można również użyć przyrządu szatkowanie kapusty). Połóż pokrojoną kapustę w przestronny pojemnik na przykład, miednica.
3
Umyć i dobrze oczyścić marchew. Jeszcze raz umyć. Pokroić marchew pokroić w paski lub przetrzeć na tarce, najlepiej dużego. Umieścić posiekane marchewki do naczynia z kapustą.
4
Dodać cukier (to przyspieszy proces fermentacji). Posypać solą i wymieszać, lekko uciskając, dopóki nie wyróżnia się sok. Wymieszać kapustę rękami, bo tylko w ten sposób można dobić pożądanego rezultatu.
5
Ułożyć przygotowaną kapustę w emaliowanej patelni. Dokładnie ubić i przykryć подгнетным dookoła. Na wierzchu umieść zgina (do tego celu nadaje się duży słoik z wodą). Zostawić do rośnięcia, w temperaturze pokojowej, na pięć dni.
6
Dwa razy dziennie przekłuwać kapustę (w kilku miejscach) do dna gładka patykiem. To jest potrzebne do tego, by wychodził gaz wydzielany podczas fermentacji.
7
Kapusta będzie gotowa, kiedy przestanie pojawiać się piana, a solanka stanie się przezroczysty. Kolor kapusty musi być bursztynowo-żółtym.
8
Przełożyć gotową kapustę w słoikach i umieścić w chłodnym miejscu.
Należy zwrócić uwagę
W procesie zakwasu, powierzchnia kapusty powinna być pokryta sokiem. W przeciwnym razie, w kapuście witamina c ulega zniszczeniu, to przyciemni i będzie gorzej smakuje. Brakującą ilość soku wymień zimnej przegotowanej wody.
Porada
Do stołu kiszoną kapustę dobrze podawać z cebulą i rodzynkami, dodając trochę cukru i oleju roślinnego.
Kategoria:
Przepisy kulinarne