Grochówka i kasza są tradycyjne i ulubione dania kuchni rosyjskiej. Oprócz wielu przydatnych właściwości, potrawy z grochem o wysokiej kaloryczności i są niezastąpione na chłodne pory roku. Jednak wiele gospodyń nie spieszy się rozpieszczać swoich bliskich tymi daniami, ponieważ proces ich przygotowania zajmuje zbyt dużo czasu. Istnieje kilka skutecznych sposobów, aby ugotować groch szybciej i nie zepsuć przy tym jego smak.
Trzeba
-
- groch;
- woda;
- masło lub olej roślinny;
- soda;
- sól.
Instrukcja
1
Weź wymagana ilość grochu i starannie переберите go, po czym spłukać pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Umieścić w misce i zalać wodą tak, aby ukryła groch. Należy wziąć pod uwagę, że kruszony, groch (jest sprzedawany połówki) pęcznieje i się gotuje się znacznie szybciej, niż cały. Zostaw namoczone warzywa na kilka godzin, a jeśli jest możliwość, na całą noc. Przez ten czas nawet dość twarde odmiany grochu mają wystarczająco pęcznieć i dobrze развариваются.
2
Skrócić czas gotowania grochu można za pomocą jednego prostego odbioru. Zanim gotować groch, dokładnie opłukać ją pod strumieniem chłodnej wody. Płukać należy tak długo, aż woda przestanie być mętna. Opuść groch w zimnej osolonej wodzie i poczekaj, aż zagotowaniu. Po 10 minutach dodać do garnka pół szklanki zimnej, przegotowanej wody. Po wrzenia grochu będą miękkie, dosłownie w ciągu kilku minut. W razie potrzeby zabieg można powtórzyć i zrobić groch bardziej krucha.
3
Dobrym środkiem, znacznie przyspieszającą proces grochowej i kasze, jest masło lub tłuszcz zwierzęcy. Dodaj kilka łyżek tego produktu w garnku po wrzenia wstępnie замоченного grochu. Oprócz oszczędności czasu, to nada mięsa pikantne ciekawy, intensywny smak. Roślinny rafinowany olej oraz przyspieszy proces gotowania, ale na smaku potrawy nie wpłynie.
4
Innym składnikiem, który przyczynia się do szybkiego развариванию roślin strączkowych, jest soda oczyszczona. Przez 10-15 minut od momentu wrzenia grochu dodać do garnka sodę z obliczeń pół łyżeczki na 2 litry płynu. Należy zachować ostrożność, większą ilość sody może zepsuć smak potrawy. Ten sposób pozwala osiągnąć miękkości grochu w przeciągu 5-7 minut gotowania.
Należy zwrócić uwagę
Przy ustalaniu czasu gotowania grochu ważny odmiana grochu i twardość wody. Kruszony połowę groch gotuje się od 45 minut do 1 godziny. Cały groch trzeba gotować 1-1,5 godziny.
Porada
Groch (jednoczęściowy lub łuskany) należy przepłukać, zalać wodą (około dwa palce powyżej poziomu grochu) w grubej patelni i pozostawić замачиваться na noc. Rano garnka z wodą i разбухшим grochem stawiają na średni ogień i, okresowo mieszając, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Po tym, jak groch zagotuje, ogień убавляют do powolnego i w granicach 40-50 minut gotować mush grochu.
Kategoria:
Przepisy kulinarne