Jak ugotować nieobrane krewetki

Krewetki są w różnych typów i rozmiarów. Istnieje około 300 odmian. Małe krewetki – są bardziej soczyste i słodkie, to doskonały wybór do sałatek i kanapek, podczas gdy duże krewetki bardzo pachnące i dobrze komponują się z wieloma pikantnych potraw.

Jak ugotować nieobrane krewetki

Trzeba

    • krewetki;
    • woda;
    • duży garnek;
    • miska:
    • durszlak;
    • lód;
    • sól.

Instrukcja

1
Krewetki są sprzedawane najczęściej zamrożone. Aby je odblokować, należy je usunąć z opakowania, umieścić w misce i umieścić w lodówce na noc. Jeśli nie masz tyle czasu, umieść pakiet z krewetkami w zlewie z zimną wodą i czekać, aż oni разморозятся, z obliczeń 1 godzinę na każdy kilogram mrożonych krewetek. Nigdy nie rozmrażać owoce morza ani w temperaturze pokojowej, ani w kuchence mikrofalowej.
2
Upewnij się, że masz świeże krewetki, a nie gotowane. Gotowane mrożone krewetki nie trzeba gotować ponownie, a wystarczy rozgrzać w gorącej wodzie.
3
Krewetki gotowane razem z powlekane, mają bardzo wyraźny smak, dodatkowy aromat i soczystość. Głowy i pancerze отваренных krewetek, w przyszłości mogą być wykorzystywane do aromatyzowania wywarów.
4
Aby ugotować 1 kg krewetek, przygotuj dużą пятилитровую patelni i wlać do niej 4 litry wody. Odłóż 4 łyżki soli morskiej i doprowadzić wodę do wrzenia. Umieścić we wrzącej wodzie krewetki, przykryć garnek pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować krewetki od 3 do 6 minut, w zależności od ich wielkości. Czas trzeba sprawdzał od momentu, gdy woda ponownie вскипит.
5
Przygotuj dużą miskę z zimną wodą i lodem i durszlak. Jak tylko krewetki będą gotowe – unosić się na powierzchni i stają się nieprzezroczyste, we wszystkich widocznych miejscach – wlać je przez durszlak i umieścić w misce z lodowatą wodą. Trzymać je tam przez kilka sekund i ponownie spuścić.
6
Oczyść krewetki. Umieść głowy i łuskę do garnka z gotującą się oliwą z oliwek i potrzymaj kilka minut na dużym ogniu. Delikatnie wlać wodę i gotować około 10-15 minut. Wylać na durszlak, umieścić w szczelnym pojemniku, ostudzić i umieścić w zamrażarce. Użyj do smaku wywarów i dań kuchni orientalnej.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.