Owoce morza są znane z ich niepowtarzalnym smakiem i wysoką zawartością korzystnych dla organizmu człowieka substancji. Krewetki – планктонные organizmy, ale jeść je mogą nie tylko wieloryby.
Trzeba
-
- Dla krewetek
- smażone z sosem sojowym:
- krewetki 500 g;
- sos sojowy 50 ml;
- masło 30 g;
- sól morska.
- Dla krewetek z czosnkiem:
- krewetki 500 g;
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki. l.;
- czosnek 5 ząbków;
- sól morska.
Instrukcja
1
Przygotuj krewetki. Potrzebne są duże krewetki w skorupkach (królewskie lub tygrysie). Mogą one być свежемороженые lub варено-mrożone. W pierwszym przypadku zagotuj pół двухлитровой garnka wody, lekko подсолите wodzie, położyć plasterek cytryny, liść laurowy i kilka горошков pieprzu. Dodaj mrożone krewetki w wodzie, trzymaj na małym ogniu przez kilka minut i rozłożyć na durszlak. Po tym, jak woda płynąć w dół, krewetki można smażyć. Mrożone krewetki gotowane nie wymagają obróbki wrzącą wodą, więc można je tylko rozmrozić. Jeśli trzeba zrobić to szybko, to opuść je do gorącej wody (nie wrzącej) na minutę.
2
Przygotuj krewetki z sosem sojowym. Rozgrzać głęboką patelnię (patelnia) na dużym ogniu, włożyć do niej kawałek masła i daj stopić. Umieścić w rondlu krewetki i szybko podsmażyć na dużym ogniu, stale odkrywa, w ciągu trzech minut. Odrzucić ogień i wlać sos sojowy. Wymieszać zawartość patelni, dodać trochę grubej soli morskiej, zamknąć pokrywką i trzymać na ogniu przez pięć do siedmiu minut. Wtedy spuścić większą część sosu i nas dużym ogniu podsmażyć krewetki jeszcze minutę.
3
Przygotuj krewetki z czosnkiem. Takie połączenie daje wspaniały aromat i smak potrawy. Weź krewetki i wyczyścić je od pancerza. Można to zrobić na kilka sposobów: można usunąć całkowicie, opuścić głowę i ogon albo tylko jeden ogon. Zacznij strzelać skorupa z nóg krewetki.
4
Rozgrzej patelnię i wlać tam niewielką ilość oliwy z oliwek, nadającego się do smażenia. Oczyścić czosnek i wycisnąć z pomocą чеснокодавки, dodaj do maśle. Następnie wlać na patelnię krewetki i smażyć na dużym ogniu, wymieszać z czosnkiem. Ułożyć na talerzu, na wierzchu posypać solą morską.
Należy zwrócić uwagę
Krewetki i inne owoce morza, „lubią” cytryna. Można marynować je w mieszance oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Po tym wystarczy smażyć na dużym ogniu przez trzy – cztery minuty, i danie gotowe.
Porada
Spróbuj przygotować krewetki na grillu. Aby to zrobić, należy użyć tylko duże gatunki, skorupa można usunąć lub zostawić.
Kategoria:
Przepisy kulinarne