Jak ugotować kaszę kukurydzianą

Kukurydza – roślina amerykański. Jej, jak i wiele innych, do Europy przywiózł Krzysztof Kolumb. Amerykanie, anglicy, włosi i hiszpanie nazywają ją, jak i indianie, маисом. W Rosji samym kukurydza trafiła po zakończeniu wojny rosyjsko-tureckiej i dlatego nazwa jej tureckie, zniekształcony кокороз. Ale jak nie podaj „królową pól”, smak od tego się nie zmieni. Kukurydzianą lub маисовую kasza kochany na całym świecie.

Jak ugotować kaszę kukurydzianą

Trzeba

    • Mamałyga
    • 3 ? szklanki wody;
    • 1 ? łyżeczki soli;
    • 1 szklanka kaszy kukurydzianej;
    • śmietana;
    • ser feta;
    • zieleń.
    • Polenta
    • 6 szklanek wody;
    • 2 szklanki kaszy kukurydzianej;
    • 3 łyżki masła;
    • starty ostry ser do smaku;
    • sos pomidorowy do smaku.
    • Ямайская kasza kukurydziana
    • ? szklanki kaszy kukurydzianej;
    • 2 ? szklanki wody;
    • 1 laska cynamonu, sir;
    • cukier
    • olej
    • mleko w smaku

Instrukcja

1
МамалыгаВ Bułgarii, Rumunii i u niektórych ludów Kaukazu, kasza kukurydziana o nazwie мамалыгой. Początkowo była jedzeniem biedoty, bo tylko kukurydza nie облагалась podatkami podczas panowania tureckiego. Ale teraz, jak i wiele proste, ale obfite i smaczne posiłki, mamałyga zdobi strony menu modnych restauracji.
2
W średnim garnku doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać wrzącej wody sól i masło, wymieszać, aby te składniki rozpuściły się w całej cieczy. Nie przestając mieszać, cienkim strumieniem всыпьте kaszę kukurydzianą. Odrzucić ogień do minimum i gotować przez około 35-40 minut, aż kasza zgęstnieje. Mamałyga trzeba mieszać bardzo często, więc nie planuję żadnych spraw poza kuchnią dłużej niż 3-5 minut.
3
Gorącą mamałyga podawane z kostkami sera feta, łyżką śmietany i ostro-aromatycznych ziół, takich jak pietruszka, bazylia, koperek.
4
ПолентаВ Włoszech, kasza kukurydziana o nazwie polentą i jest poważnym konkurentem słynnym kremie. Polenta ingerują z serem i pomidorami, z fasolą i mięsem, jej пождают na dodatek i piec kilkanaście sposobów. W każdym regionie ma swój wyjątkowy przepis polenta.
5
W dużym rondlu wlać 2 szklanki wody kaszę kukurydzianą. Wymieszać mikserem, żeby nie było grudek. Wlać resztę wody, umieścić sól, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować polenta około 30 minut, stale mieszając.
6
Weź okrągłej miski, umieścić w niej folię i nasmarować powierzchnię folii z masłem. Wlać gorącą polenta do miski i ostudzić, w ciągu 7-10 minut. Twoje danie przyjmie kształt miski i można go odwrócić na talerz i podawać z tartym serem i sosem pomidorowym.
7
Ямайская kukurydziana кашаНа wybrzeżu morza Karaibskiego też lubią na śniadanie lub kolację. Namoczyć kaszę kukurydzianą w ? szklance wody. Do garnka wlać resztę wody i umieścić laska cynamonu. Doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się wody wlać набухшую kaszę kukurydzianą. Ubić trzepaczką i gotować 20-30 minut, do miękkości na małym ogniu, nie zapominając mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień, dodaj mleko, masło, cukier i dobrze wymieszać.
Porada
To, że wielu producentów nazywa kukurydzianej jęczmienia, w rzeczywistości, mąka kukurydziana крпуного mielenia. Nie bój się w przepisach zastąpić jedno na drugie.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.