Jak pijany kapustę z jabłkami

Квашение takiego produktu jak kapusta, jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji żywności na zimę. Metod i receptur z czasem zgromadził nie mało. Od zwykłego квашения kapusty, z marchewką, do stosowania do tych celów gorzkiego pieprzu, buraków, śliwek, winogron i jabłek. W każdym razie wychodzi na to swój szczególny i niepowtarzalny smak.

Jak pijany kapustę z jabłkami

Trzeba

    • — kapusta — 10 kg;
    • — marchew — 300g;
    • — 500 g jabłek ( najlepiej odmiany „Антоновка”);
    • — 250 g soli (drobnej).

Instrukcja

1
Kapusty sałaty oczyścić od zielonych, brudnych i uszkodzonych liści. Przytnij daktyle. Pokroić kapustę pokroić w paski. Będzie wygodniej i szybciej, jeśli do tego skorzystać z specjalnej шинковкой. Umieść шинкованную kapustę w dużej miednicy.
2
Dobrze umyj i oczyść marchew. Posiekać (można zetrzeć na tarce). Dodać ją do kapusty.
3
Umieścić w przygotowanej żywności sól, lekko uciskając, wymieszać. Kapusta powinna puścić sok.
4
Jabłka umyć, pokroić na 4-6 części i usuń rdzeń.
5
W czystej, głębokiej miski wlać najpierw liście kapusty, a po warstwami kapustę z marchwi i jabłka. Wszystko mocno naciskać ręką. Z góry ponownie ułożyć liście kapusty i czystej ściereczki. Zamknij wszystkie подгнетным dookoła. Na górę połóż coś ciężkiego. Jeśli zrobić to poprawnie, to przez 24 godziny na powierzchni pojawi się solanka.
6
Pewną oznaką dobrego квашения – jeśli na początku fermentacji pojawią się pęcherzyki. Należy usuwać je w razie wystąpienia. Aby nieprzyjemny zapach powstających gazów nie obniżył jakość kapusty, raz dziennie przekłuwać капустную masę do samego dna ostrym gładka różdżką w kilku miejscach. Przekłuwać, aż z otworów nie zakończyć zaznaczanie, źle pachnące gazu.
7
Gdy kapusta opadnie, zdjąć ładunek, koło, serwetkę, liście kapusty i warstwę kapusty, zdobyte brunatny odcień. Подгнетный koło umyć, wypłukać ściereczkę w wodzie, potem w środowisku roztworu soli. Wyciśnij szmatkę i przykryć nią kapustę. Na górę połóż koło i ładunek mniejszy. Przy tym solanka musi wystąpić do krawędzi koła.
8
Przez dwa dni, jeśli solanki z góry nie będzie, zwiększ obciążenie. Jakościowo заквашенный produkt będzie gotowy do użycia, gdy ustanie молочнокислое fermentacji. Kapusta powinna być jasne, z bursztynowo-żółtym odcieniem. Кваситься nie więcej niż 15-20 dni.
Należy zwrócić uwagę
Nie zapomnij, aby śledzić kapustą podczas fermentacji i w porę usuwać gaz. W przeciwnym razie kiszona kapusta nabierze zły zapach.

Porada
Bierz dla квашения kapustę późniejszych odmian, tak jak wczesne odmiany mają luźnej strukturze i w ich składzie niedostateczna ilość cukru. Wszystko to negatywnie odbija się na produkcie końcowym.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.