Niektóre warzywa na parze, można zapisać wszystkie zawarte w nich witaminy, a także ich wygląd. W tym przypadku nie jest potrzebny dodatkowy tłuszcz, a danie będzie smaczne, soczyste i, co najważniejsze, dietetycznych.
Trzeba
-
- Do przepisu nr 1:
- 300 g cukinii;
- 100 g solonych bakłażana;
- 100 g marchwi;
- 200 g papryki bułgarskiej;
- 200 g pomidor;
- 200 g ziemniaków;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- sól
- przyprawy do smaku.
- Do przepisu nr 2:
- 150 g pieczarek konserwowych;
- 200 g cukinii;
- 200 g słonych bakłażana;
- 200 g papryki bułgarskiej;
- 5-6 łodyg szparagów;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- koperek i natka pietruszki;
- sól
- przyprawy do smaku.
Instrukcja
1
Gotować warzywa na parze można elektrycznej w podwójnym bojlerze lub аэрогриле. Pomogą ci w tym i niektóre modele kuchenek mikrofalowych, ma opcję „gotowanie na parze”. W przypadku braku wyżej wymienionych, należy użyć specjalnej patelni z łaźni koszem lub zwykłej patelni, w której można umieścić sito (durszlak, kratki) i zamknąć pokrywę.
2
Do tego wlać do garnka niewielką ilość wody (około 5 cm od dna) i umieść na wierzchu kratkę (sitko, durszlak) tak, aby nie dotykała налитой płynu. Po czym postawić garnek na ogniu i doprowadzić ciecz do wrzenia.
3
Aby nadać warzywom lekki zapach, zanurzyć w wodzie, przyprawy. Użyj do tego kolendra, goździki, gałka muszkatołowa, suszony imbir, plasterek cytryny lub pomarańczy, świeżo zmielony pieprz, czosnek, itp. na swój smak.
4
Gdy woda wrze, warzywa umyj, oczyść i, jeśli to konieczne, pokroić w plasterki. Czas gotowania zależy od samych warzyw. Na przykład, całe korzenie i bulwy o dużej gęstości (ziemniaki, marchew, buraki itp.) przygotowują się 25-30 minut, rośliny strączkowe (fasola, groch itp.) – 8-10 minut, liściaste (szczaw, szpinak, itp.) – 1-3 minuty.
5
W łaźni kratki, nad wrzącą cieczą, włóż warzywa i zamknij szczelnie garnek pokrywką. Uważaj, aby w trakcie gotowania woda nie przestała wrzeć, gdyż przygotowujecie właśnie na parę.
6
Gotowość do warzyw definiowanie koloru lub протыкая widelcem (nożem). Podawać do stołu gorące, udekorować świeżą zielenią. Można doprawić kremowy lub oliwą z oliwek, śmietaną, dodać starty ser.
7
Przepis nr 1. Warzywa dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w małe kostki. Złóż je w głębokiej miski, dodać sól, przyprawy i delikatnie wymieszać. Ułożyć w parowiec (patelni) i piec przez 20-25 minut. Umieść gotowe warzywa w głębokiej miski, włożyć oliwą z oliwek i podawać do stołu.
8
Przepis nr 2. Pod bieżącą wodą, umyć warzywa. Pokroić w małe kostki cukinii i marynowane bakłażany. Pokroić w kawałki szparagi. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kawałki średniej wielkości. Otwórz konserwowane grzyby i spuścić z nich płyn. Drobno posiekać czosnek i zioła. W głębokim naczyniu wymieszać cukinię, marynowane bakłażany, szparagi, pieczarki i paprykę. Dodać sól, przyprawy i delikatnie wymieszać. Umieść je w parowiec (patelni) i gotować przez 25-30 minut. Delikatnie wyjąć gotowe warzywa, dodać czosnek, oliwa z oliwek i udekorować ziołami. Danie serwowane do stołu gorąco.
Kategoria:
Przepisy kulinarne