Jak gotować омуля

Омуль – to ryba z rodziny sig, ma doskonałych walorach smakowych. Dania z омуля są w stanie zadowolić najbardziej wymagających smakoszy, bo u tej ryby tłuste mięso delikatne.

Jak gotować омуля

Trzeba

    • Омуль z warzywami i serem:
    • filet омуля – 1 kg;
    • cebula – 350 g;
    • marchew – 350 g;
    • grzyby świeże – 200 g;
    • ser – 200 g;
    • olej – 100 g;
    • аджика – 1 łyżka. l.;
    • czosnek – 3-4 ząbki;
    • śmietana – 450 g;
    • sok pomidorowy – 1,5 łyżki;
    • cytryna – 1 szt.;
    • natka pietruszki.
    • Омуль z duszoną kapustą
    • омуль – 500 g;
    • ghee – 2 łyżki. l.;
    • mąka – 2 łyżki. l.;
    • kapusta biała – 800 g;
    • bulion – 500 g;
    • koncentrat pomidorowy – 4 łyżki. l.;
    • olej roślinny;
    • marchew – 1 szt.;
    • korzeń pietruszki – 1 szt.;
    • cebula – 1 szt.;
    • sól;
    • zieleń.

Instrukcja

1
Омуль z warzywami i сыромПомойте i rybę oczyścić, osuszyć ściereczką i wyjmij filety z kości. Pokroić filety омуля na kawałki 50 g.
2
Wymieszać 300 g kwaśnej śmietany z аджикой, измельченным czosnku, łyżeczką soku z cytryny i szczyptą soli. Z tej mieszaniny обмажьте kawałki ryby i ułożyć je w garnku, przesypując tartym skórką z cytryny. Filety powinny znajdować się w mieszaninie 4 godziny.
3
Pokroić w pół pierścienie cebula, marchew zetrzeć na tarce. Podsmażyć warzywa na oleju roślinnym, a następnie dodać do nich pokrojone grzyby i gotować wszystko 10 minut.
4
W rondlu wlać sok pomidorowy, ułożyć омуля. Z góry na każdy kawałek ryby połóż warzywa z pieczarkami, posypać serem i wlać łyżeczkę śmietany. Piec rybę w piekarniku w temperaturze 150-180oc do na złoty kolor. Ułożyć pieczonych омуля na półmisek i udekoruj natką pietruszki.
5
Омуль z duszoną капустойПочистите омуля, pokroić na porcje. Разделанную ryby doprawić solą i pieprzem, a następnie zwinąć w mące i podsmażyć na oleju, do na złoty kolor.
6
Przygotować sos z warzyw i bulionu. Smażyć na oleju roślinnym tarte na grubej tarce marchew i pietruszkę. Dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy i narybku jeszcze 10 minut, potem dodać trochę пассированной mąki, wymieszać sos bulionem i gotować 15 min..
7
Posiekaj kapustę i umieścić w garnku. Cebulę pokroić w cienkie pół pierścienie i prześlij do garnka z kapustą. Tam dodać trochę oleju roślinnego, zalać połową sosu i gotować do miękkości.
8
Nałożyć cienką warstwą część pieczonej kapusty z patelni. Połóż na nim kawałki smażonego омуля, od góry przykryć go pozostałą kapustą, wlać resztkami sosu i gotować jeszcze 10 minut. Posypać gotowego омуля drobno posiekanymi ziołami. Podawać danie na ciepło. Można złożyć go z majonezem, śmietaną lub kremem, ale należy wziąć pod uwagę, że ryba sama w sobie jest bardzo tłusta.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.