Jak gotować kapuśniak

Селянские, na po królewsku, piotrowskie – różne odmiany nazwy tego tradycyjnego polskiego dania mówią o tym, że zupa w Rosji były respektowane. Ich gotowane w domach z różnych dochodach. Smak zupy zależy w dużej mierze od przestrzegania zasad ich przygotowywania. Za czas istnienia tego dania są one pozostały niezmienione.

Jak gotować kapuśniak

Trzeba

    • wołowiny 500 g;
    • kapusta kiszona 500 g;
    • cebula 3 szt.;
    • korzenie (seler
    • korzeń pietruszki
    • pasternak
    • marchew);
    • masło 100 g;
    • mąka 1 łyżka. łyżka;
    • koncentrat pomidorowy 1 łyżka. łyżki;
    • świeża lub suszona natka pietruszki;
    • liść laurowy
    • pieprz czarny groszek.

Instrukcja

1
Aby przygotować bulion do zupy, weź dość gruby kawałek wołowiny. Lepiej – żeberka. Wlać ją trzema litrami zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Łyżką cedzakową wyjąć piankę. Dalej gotować do miękkości przy słabym wrzenia. W połowie gotowania dodać sól, obrane cebulę i marchew. Gotowe mięso wyjąć z wywaru i pokroić na kawałki. Bulion przecedzić.
2
Przyprawa do zup w garnku położyć kapustę. Wlać do niej 1-2 szklanki bulionu. Dodaj 1 łyżkę oleju. Przykryć pokrywką. Gotować na wolnym ogniu przez co najmniej godzinę. Od czasu do czasu помешивайте kapustę. Uważaj, aby nie spalone.
3
Pokrój cebulę w kostkę. Korzenie zetrzeć na tarce lub pokroić w paski. Lekko podsmażyć warzywa, dodaj koncentrat pomidorowy i trochę bulionu. Gotowane зажарку dodać do garnka z kapustą. Dalej dusić wszystkie warzywa razem.
4
Przygotować mąkę na stacji benzynowej. Mąkę podsmażyć na oleju, aż lekko brązowy kolor. Dodaj niewielką ilość tej pasty. Starannie wymieszać. Uważaj, aby nie powstały grudki.
5
Wlać do garnka z warzywami rosół wołowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30-40 minut.
6
Za 10-15 minut przed końcem gotowania wlać do zupy mąkę na stacji benzynowej. Dodać liść laurowy i pieprz czarny groszek, suszone natka pietruszki.
7
Przed podaniem połóż na każdy talerz zupy łyżkę śmietany i kawałek mięsa. Posypać świeżą natką pietruszki.
Porada
Jeśli kiszona kapusta jest zbyt kwaśna, przed gotowaniem opłukać ją w zimnej wodzie.

Zamiast koncentratu pomidorowego można wziąć świeże pomidory. Ich oczyszczają od skóry, pokroić w plasterki i dodać do zupy za 20-25 minut do miękkości, przed мучной sos i przyprawy.

Do by kapusty zupa tradycyjnie serwuje placki z ciasta na herbatniki z różnymi nadzieniami – plantacje, грибными, pieczone.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.