Jak gotować zupę z brokułów

Różyczki brokuły są bogate w witaminy c, PP, K, A, U, i wielu minerałów. Dietetycy zalecają spożywanie tego warzywa na pożywienie dla ludzi z problemami układu nerwowego, cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe. A także chcących schudnąć. Przecież z brokułów można przygotować proste niskokaloryczne dania. Na przykład, lekka zupa jarzynowa lub delikatna zupa-przecier.

Jak gotować zupę z brokułów

Trzeba

    • Do zupy z brokułów:
    • — 500 g brokułów;
    • — 500 g kalafiora;
    • — 1 cebula;
    • — 1 marchew;
    • — 2 jajka;
    • — 50 g sera stałych odmian;
    • — 4 grochu ziela angielskiego i czarnego, papryki;
    • — 2 łyżki. l. oleju roślinnego;
    • — liść laurowy
    • sól do smaku.
    • Do zupy-puree z brokułów:
    • — 2 filet z kurczaka o wadze około 1 kg;
    • — 800 g brokuły;
    • — 2 репчатых cebuli;
    • — 4 ziemniaki;
    • — 200-300 ml 10-20%-nych śmietany;
    • — 1 łyżeczka masła;
    • — sól
    • czarny pieprz do smaku.
    • Dla grzybowy krem-zupa z brokułów:
    • — 200 g brokułów;
    • — 200 g pieczarek;
    • — 2 ząbki czosnku;
    • — 30 g masła;
    • — 200 ml 10%-nych śmietany;
    • — sól
    • pieprz do smaku.

Instrukcja

1
Zupa z брокколиПочистите warzywa. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę i marchew na oleju słonecznikowym w ciągu 5-7 minut na małym ogniu do miękkości stanu. Brokuły i kalafior rozłożyć na соцвения.
2
Wlać do garnka 1 litr wody i doprowadzić do wrzenia. Ułożyć ciasto pieczone warzywa, kapusta, kalafior i brokuły, liść laurowy. Doprawić solą, wsypać pieprz. Gotować zupę na małym ogniu około 8-10 minut. Przez 5 minut od momentu wrzenia, dodaj czarny pieprz.
3
Ugotować jajka na twardo. Ser pokroić w małe kostki. Gotową zupę chochla do miski. Do każdej dodaj pół gotowanego jajka i kilka kostek sera.
4
Zupa-przecier z брокколиВымойте piersi z kurczaka, ułożyć w garnku i zalać 3 l wody. Umieścić 1 cebulę, lekko posolić. Wodę doprowadzić do wrzenia. Ogień odrzucić do minimum i gotować przy słabym wrzenia około 1 godziny.
5
Oczyść ziemniaki i pokroić bulwy w kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Pozostałą cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Brokuły podzielić na różyczki.
6
Odcedzić gotowy bulion z kurczaka. Umieść w nim pokrojone ziemniaki, smażone cebula, brokuły. Gotować zupę do zmiękczania kapusty. Pokroić ugotowane piersi z kurczaka z dużymi kawałkami. Część odłożyć, resztę dodać do zupy.
7
Zdjąć patelnię z ognia. Posiekać zupę za pomocą blendera do пюреобразного stanu. Wlać śmietanę, wymieszać. Umieścić mięso z kurczaka i od razu podawać na stół, udekorować świeżymi ziołami.
8
Grzybowa zupa krem z брокколиПодготовьте składniki. Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Pieczarki umyć, drenaż, większe grzyby pokroić na ćwiartki. Masło zostawić w temperaturze pokojowej na 10 minut do zmiękczenia. Czosnek przepuścić przez чеснокодавилку.
9
Ugotować brokuły w nieco подсоленой wodzie do miękkości. Łyżką cedzakową wyjmij kapustę. W tym samym rosole проварите pieczarki w ciągu 7-10 minut. Gotowane pieczarki i brokuły размельчите do stanu puree w blenderze. Dodaj do warzyw miękkie masło, протертый czosnek, śmietanę i połowę szklanki bulionu warzywnego. Zamiast śmietany można dodać mleko, ale wtedy zmniejszyć ilość bulionu. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
10
Doprowadzić zupa krem do wrzenia, zdjąć z ognia. Posolić, doprawić do smaku i chochla do miski.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *