Warzywa konserwowe można podzielić na dwie kategorie – marynaty i pikle. I jeden, i drugi metoda pozwala uzyskać chrupiące, pachnące produkty, ale marynowanie wymaga mniej czujności i kontroli nad temperaturą. Najczęściej na zimę sól ogórki, a to маринуют prawie wszystkie warzywa. Do tego paleta smaków w маринадах bogatszy, poprzez korzystanie z rozmaitych przypraw.
Trzeba
-
- 1/3 szklanki soli na litr solanki;
- 1/2 szklanki wody na litr solanki;
- zestaw korzenna-aromatycznych ziół;
- 2 łyżki nasion kopru;
- 4 ząbki czosnku;
- 4 łyżeczki горчичных ziaren;
- 1 1/2 szklanki soku jabłkowego lub octu;
- 3 łyżki soli;
- 1 łyżka cukru.
Instrukcja
1
Wybieraj świeże dojrzałe warzywa, bez plam i pleśni. Chrupiące konserwy nie uzyskuje z słaby pożółkłych лежалых warzyw korzeniowych. Najlepiej marynować warzywa, które niedawno godzinach 12 – 16 lat temu, opuścili ściółki.
2
Umyć warzywa przed zakładaniem ich w banki. Pokrój je na kawałki, jeśli jest to konieczne. Wiele korzeni – ogórki, pomidory, małe buraki, małej kukurydzy – маринуют w całości. Paprykę zwalniają z nasion i zworek i pokrojone na ćwiartki, cukinię, dynię pokroić w kostkę, zielone pomidory – w plasterki. Żółty i zielony fasola pokrojone na kawałki w 5-10 centymetrów długości, szparagi pokroić tak, żeby się zmieścił w banku w pionie.
3
Można zamarynować mieszanka warzyw, na przykład, pokroić pałeczkami oczyszczoną marchew, różyczki kalafiora i pieprz. Lub małe cebule, główka czosnku i fasoli. W słodzone marynaty można umieścić ogórki, marchew, rzepa i kalafiora.
4
Przygotować marynatę z obliczeń 1/3 szklanki soli na 1/2 litra wody. Zalać solanką obrane i pokrojone warzywa. Zostaw na noc.
5
Przygotuj sterylizowane szklane słoiki. Solanka odcedzić, warzywa rozłożyć na banki. Równomiernie rozłożone w każdej nasiona kopru (tradycyjnie stawiają укропные „parasole”, ale można to zrobić jedne nasiona), obrane ząbki czosnku, ziarna gorczycy. Jest to standardowy zestaw do marynaty. Możesz urozmaicić smak, kładąc goździki, korzeń imbiru, ziele angielskie, gwiazdki anyżu, kminek, liść laurowy. Dobrze nadaje się do marynat ostro-aromatyczne zioła, takie jak bazylia, tymianek, rozmaryn. Ciekawy smak kopru i mięty. Jeśli chcesz dodać ostrości, należy umieszczać papryczki-chile. Regulować жгучесть marynaty można nie tylko liczbą strąków, ale i tym zostawiasz czy nasiona w перчиках lub i przeszukajcie.
6
W garnku wymieszać ocet, sól i cukier. Doprowadzić do wrzenia. Zalać warzywa gorącą marynatą i przykryć pokrywą. Wkręcić.
7
W bardzo dużym garnku zagotuj wodę. Umieść słoiki z marynaty. Banki powinny być pokryte całkowicie wodą i na kilka centymetrów wyżej. Подогревайте na małym ogniu 20 minut, w razie potrzeby dolewając gorącą wodę. Wyjąć słoiki z wody i rozłóż na ręczniku. Ostudzić i znów na przechowywanie. Nie zostawiaj banki w wodzie, po ugotowaniu i nie należy umieszczać blisko siebie do chłodzenia.
Kategoria:
Przepisy kulinarne