Jak upiec ziemniaki w śmietanie

Danie zapiekane w piekarniku, wyróżnia się wyjątkowym smakiem i сочностью, ponieważ to właśnie tam ono nagrzewa się równomiernie i, w konsekwencji, równomiernie пропекается i przesiąka zapachem wszystkich składników. Nawet najprostsze danie, pieczone w piekarniku, będzie się znacznie różnić, w lepszy sposób, od podobnego dania przygotowanego na конфорке.

Jak upiec ziemniaki w śmietanie

Trzeba

    • ziemniaki średnio 5-6 szt.;
    • pomidor 1szt;
    • cebula 1szt;
    • śmietana 150g;
    • szynka 100g;
    • ser 100g;
    • masło 100g;
    • świeży koperek lub pietruszka
    • sól
    • czarny pieprz.

Instrukcja

1
Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.

Ziemniaki umyć, oczyścić i pokroić w niezbyt cienkie plasterki lub w kostkę. W patelni, w którym bezpośrednio będzie pieczone ziemniaki, rozgrzej masło i w ciągu 5 minut smażyć na nim wstępnie посоленный ziemniaki.

Cebulę obrać i drobno posiekaj. Ułożyć cebulę do ziemniaków i smażyć wszystko razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Szynkę pokroić w małe kostki, dodać do обжаренному ziemniaków z cebulą i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia.

2
W śmietanę do smaku umieść czarny pieprz, drobno порезанную świeże zioła i wymieszać.

Pomidory umyć, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ziemniaków. Ziemniaki zalać śmietaną i posypać tartym na tarce serem.

3
Patelnię włożyć do piekarnika na 10-15 minut i piec do edukacji na złoty kolor.

Gotowe ziemniaki podawać jako samodzielny posiłek lub jako dodatek.

Porada
Jako jeszcze jednego wypełniacza do grillowane ziemniaki można użyć gotowane lub duszone grzyby lub pieczarki. Można również piec ziemniaki z innymi warzywami, na przykład, zielonej fasoli, brokułów, kalafiora, zielonym groszkiem..

Zamiast szynki można użyć gotowane z kurczaka lub filet z kurczaka, wstępnie потушенную hodowli świń, говяжью lub kurczaka, wątroba, owoce morza lub na małe kawałki, lekko припущенной ryb.

W śmietanę można dodać lekko ubite surowe jajko i tej mieszanki zalać ziemniaki. Również śmietanę można wymieszać z ? szklanki soku pomidorowego, jeśli nie chcesz dodawać do potrawy świeże pomidory.

Zamiast cebuli do обжаренному ziemniaków w końcu można dodać kilka ząbków kruszyć czosnku.
Do smażenia ziemniaków zamiast masła można użyć oleju roślinnego.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.