Jak upiec tiramisu

Znakomity włoski deser tiramisu popularny na całym świecie. To samolot, delikatny, lekki przysmak wymaga odpowiedniej postawy. Piec tiramisu można i w warunkach domowych.

Jak upiec tiramisu

Trzeba

    • Do biszkoptów:
    • mąka – 7-8 szklanek;
    • jaja – 4 szt. (białka i żółtka oddzielnie);
    • cukier – 2/3 szklanki;
    • proszek do pieczenia do ciasta – ? łyżeczki.
    • Do tiramisu:
    • kremowy ser mascarpone – 300 g;
    • jaja – 4 szt. (białka i żółtka oddzielnie);
    • cukier – 100 g;
    • naturalny kawą ? szklanki;
    • wino марсал – 4-5 łyżki. łyżki;
    • gotowe bita śmietana – 1 szklanka;
    • kakao – 1 łyżka. łyżka;
    • chocolate chips.

Instrukcja

1
Nagrzej piekarnik do temperatury 205°C. w tym czasie trzeba mieć czas, aby przygotować ciasto. Ubić białka w gęstą, zwartą pianę. Cienkim strumieniem всыпьте do nich dwie łyżki cukru lub pudru. Jeszcze raz jak należy ubić białka. Piana powinna być błyszcząca i gęsta. Następny etap – взбиваются białości żółtka z pozostałym cukrem.
2
Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę bitej białek delikatnie przełożyć do желткам i wymieszać. W tę samą pojemność trzeba przesypujemy mąkę i dodać pozostałe białka. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy.
3
Gotowe ciasto ułożyć na blasze i piec przez 8 minut. Po ugotowaniu pokroić biszkopt na wąskie, długie paski i trochę wysuszyć je w piekarniku.
4
Kremowy ser mascarpone rozgnieść z bitą śmietaną. Żółtka ubić do białości z cukrem, a białka ze szczyptą soli do grubej mocnej pianki. Dodaj żółtka i białka porcjami do wędlin masy, delikatnie wymieszać.
5
Wlać wino (alkohol „Amaretto” lub kremowy krem-likier Carolans, Bailey ’ s) w pojemniku z schłodzone mocnej kawy. Окунайте tam ciasteczka i rzędami, mocno do siebie, ułożyć go na dno deserowych mniejszych form. Na nasączone impregnowane biszkopt smaruje serowy krem, a następnie znalazła się jeszcze warstwę ciasta i ponownie krem. Najbardziej górny „piętro” deser musi być kremowym.
6
Przykryć tiramisu folią spożywczą, włożyć do lodówki na kilka godzin (co najmniej 3-4). Deser powinien dobrze nasycone kremem.
7
Przed podaniem posypać tiramisu kakao w proszku i wiórki czekolady.
Należy zwrócić uwagę
Kiedy będziesz deser pokroić na porcje, nie zapomnij za każdym razem opuszczać nóż w gorącej wodzie.

Porada
Ser mascarpone można zastąpić dowolnym twarogiem albo tłustym twarogiem z dodatkiem masła, śmietany lub mleka.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.