Jak upiec bujny biszkopt

Na podstawie bujnym biszkoptów można przygotować ciasta z różnymi impregnacji i dodatkami. Poprawnie upieczony biszkopt ma lekką, delikatną strukturę. Jest to możliwe dzięki bitą białka. Korzystanie z jakichkolwiek sztucznych spulchniaczy nie jest dozwolone.

Jak upiec bujny biszkopt

Trzeba

    • jaja 5 szt.;
    • cukier kryształ 5 łyżki. l;
    • mąka pszenna 4 łyżki. l;
    • mąka ziemniaków (skrobia) 1 łyżka. l.

Instrukcja

1
Przygotuj naczynie do ubijania białek. Ona musi być idealnie czyste, nie mają nawet śladów tłuszczu.
2
Weź świeże jaja. Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do przygotowanej miski i pozostawić je w temperaturze pokojowej. Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianej.
3
Do желткам dodać 5 łyżki. łyżki cukru. Mieszaj mikserem, aż желтковая masa znacznie посветлеет i wzrośnie w ilości około dwa razy. Stopniowo, w trakcie ubijania dodać mąkę ze skrobią.
4
Ubić białka. Aby lepiej взбивались, dodaj 5-6 kropli soku z cytryny. Można go wymienić kilka kryształów kwasu cytrynowego, rozpuszczonymi w 1 h. l. zimnej wody. Gotowy białka piana musi być silny – jeśli z nią spędzić łyżką, pozostaje ślad.
5
W желтковую masę wprowadź bitą białka. Dodawaj małymi porcjami, mieszając łyżką od krawędzi naczynia na środku.
6
Formę do pieczenia posmarować olejem. Lekko posypać mąką. Wypełnij formularz testem około ?.
7
Umieść ciasto w ogrzanego do 200 ° c piekarnika. Po 15 minutach odrzucić temperaturę do 180oc. Długość pieczenia – 30-35 minut.
8
Sprawdź gotowość do biszkoptów. Docisnąć do powierzchni. Jeśli pozostaje wgniecenie, dalej piec jeszcze przez jakiś czas. U gotowego – powierzchnia jest elastyczna i łatwo się wyrównuje.
9
Wyjąć biszkopt z piekarnika. Ostudzić przez 10 minut. Wyjąć z formy.
Należy zwrócić uwagę
W ciągu pierwszych 15 minut pieczenia nie należy otwierać piekarnika – ciasto może tu zamieszkać.

Do ubijania nie można używać aluminiową naczynia.

Porada
Zanim przeciąć biszkopt, należy wytrzymać w ciągu 3-5 godzin. Lekko wysuszonej biszkopt łatwiej pokroić na pokłady.

Бисквитному testu można nadać zapach z pomocą skórki z cytryny lub pomarańczy, cynamonu, wanilii, migdałów lub ромовой esencje.
Aromatyczne dodatki należy wpisać na samym końcu ubijania.

Usunąć wypalone miejsca na бисквите można za pomocą ostrego noża lub płytkie pacy.

logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.