Pieczony indyk w całości – tradycyjne danie nowego roku i bożego narodzenia stołu. Mięso drobiu zawiera witaminy A i E, prawie nie zawiera cholesterolu i łatwo przyswajalne przez organizm.
Trzeba
-
- indyk;
- 3,5 szklanki orzechów;
- 3 szklanki suszonych śliwek;
- 4 jabłka;
- szklanka ryżu;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy do smaku;
- sól;
- folia.
Instrukcja
1
Umyć dobrze indyka i starannie drenaż ręcznikiem. Ruszt tuszy solą i przyprawami. Nasmarować oliwą z oliwek. Обложите z zewnątrz i od wewnątrz gałązkami rozmarynu, szałwii lub innych ulubionych ziół. Owiń indyka folią i umieścić w lodówce na noc w marynacie.
2
Śliwki umyć i namoczyć w zimnej wodzie, aż do obrzęku. Następnie usuń z niego kości i drobno pokroić.
3
Переберите, umyć i gotować ryż.
4
Umyć i pokroić na plasterki jabłka.
5
Oczyścić orzechy i posiekać je nożem lub w moździerzu.
6
Dodaj do ryżu śliwki, jabłka, orzechy i dobrze wymieszać.
7
Szczelnie wypełnić замаринованную indyka gotowane farszu i delikatnie szyć nićmi.
8
Odciąć od folii właściwej długości tkaniny. Będą one zależeć od wielkości indyka. Połącz krawędzie folii i złożyć je kilka razy, typu „szwu” około centymetr szerokości. Umieścić tkaniny na blasze „szwem” po przekątnej i umieść na górze jeszcze jedną warstwę folii. Ułożyć tuszy indyka w folię i bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić folię, zawiń ptaka najpierw w dodatkową warstwę, a potem w głównym.
9
Nagrzej piekarnik do 250 stopni i włożyć do niego blachę z indyka.
10
Przez trzydzieści minut, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
11
Za pół godziny do miękkości, wyjąć indyka z piekarnika i ostrożnie, aby folia nie złamał, i sok nie wyciekł na blasze, rozwiń ją. Sprawdź gotowość ptaki, проткнув najbardziej mięsiste miejsca (pierś i nogi) nożem. Jeśli z mięsa wyróżnia się przezroczysty sok, to indyk пропеклась, a jeśli szkarłat – ponownie delikatnie zawinąć tuszy w folię i włożyć do piekarnika запекаться do miękkości.
12
Jeśli ptak jest gotowy, zrób z folii „danie”, polać sokiem z indyka i umieścić w rozwiniętej formie do piekarnika jeszcze na 15 min..
13
Zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec przez ptaka do nabycia rumiany apetyczny kolor. Nie zapomnij, aby stale podlewać ją sokiem.
14
Z gotowego indyka usunąć nici, wyjąć farsz i ładnie rozłożyć na talerzu, umieszczając w środku ptaka. Podawać do stołu.
Należy zwrócić uwagę
Czas gotowania indyka zależy od wielkości ptaka. Zazwyczaj do jej pieczenia wymaga od trzech do pięciu godzin.
Porada
Z powstałego przy pieczeniu soku można przygotować sos. Do tego odcedzić sok, dodać do niego nieodebrane przez prasę czosnek i posiekany zieleń.
Kategoria:
Przepisy kulinarne