Jak upiec kurczaka na Nowy rok

Jeśli chodzi o gorącym talerzu prezenty do stołu, ktoś opowiada rozstanie za skomplikowane i kosztowne potrawy, które wymagają długotrwałego przygotowania i czujnego uwagi. Inni uważają, że święto dla gospodyni nie musi polegać na całodobowym dyżurze u płyty i warto dobrać taki przepis, który pozwoli przygotować piękne i smaczne danie, przeznaczając na niego najmniej czasu. Właśnie takim daniem jest pieczony kurczak.

Jak upiec kurczaka na Nowy rok

Trzeba

    • kurczak;
    • przyprawy;
    • cebula
    • marchew
    • seler;
    • kulinarny szpagat;
    • pieczenia do pieczenia mięsa i drobiu.

Instrukcja

1
Wybierz упитанную ptaka z białą skórą i bez obcego zapachu. Do świątecznego stołu lepiej brać chłodne kurczaka z gospodarstw, a nie mrożonego brojlerów. Umyć tuszy pod bieżącą wodą, daj się wysuszyć i wytrzeć ręcznikami. Nasmarować kurczaka wewnątrz i na zewnątrz olejem obrać, zetrzeć drobnym solą i свежемолотым czarnym pieprzem.
2
Jeśli chcesz, aby ptak był gwarancję, soczyste i chrupiące, za dobę, opuść ją w solanka. Podgrzać w 5 litrowym garnku wody, dodać 1 szklankę soli i ? szklanki brązowego cukru, łyżkę ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Doprowadzić do wrzenia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W zimny marynatę umieścić ptaka i umieścić w lodówce na okres od 12 do 24 godzin. Przed gotowaniem kurczaka umyć i drenaż, przygotować dokładnie tak samo, jak i zwykłą ptaka, ale w żadnym wypadku nie натирайте solą!
3
Обвяжите tuszy ptaki sznurkiem kulinarnym. Aby to zrobić, umieścić kurczaka z kaczki w górę, pociągnij sznurek pod гузкой i nogi i trzymać ze strony podbrzusza. Napiąć linę tak, aby nogi były przywiązane do siebie. Przewrócić piersią w dół, przeciągnij sznurek na krawędziach do szyi tak, aby przeszedł nad skrzydłami i przycisnął je mocno do тушке. Związać go, mocno pociągając.
4
Wyczyść kilka cebul, kilka marchewek i łodygi selera. Pokroić na duże kawałki. Przygotuj specjalną patelnię do pieczenia mięsa i drobiu – ze specjalną kratką. Pod ruszt umieścić warzywa na ruszt – kurczaka z kaczki w górę. Piekarnik nagrzej do 220оС. Piec kurczaka 1-1,5 godziny do na złoty kolor. Nie warto otwierać drzwiczki piekarnika i polać ptaka выделившимся sokiem. Po pierwsze, za każdym razem zmieniasz temperaturę w piekarniku i przez jakiś czas kurczaka pieczone w niskiej temperaturze, że nie idzie danie na korzyść. Po drugie, polewanie pierś z gorącym tłuszczem, tylko przyspieszyć przygotowania delikatnego mięsa, które i bez tego przygotowuje się szybko. W rezultacie, gdy пропечется reszta ptak, to mięso będzie пересушенным.
5
Gdy ptak będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika i owinąć folią, aby mięso „odpoczęło” 10-15 min. Ten czas wystarczy, aby przygotować sos do smaku.
Należy zwrócić uwagę
Jest to podstawowy przepis na pieczone z kurczaka. Możesz zmienić i dostosować pod swój smak, dodając do jamy ptaki pokrojoną świeże zioła, takie jak tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon, koper włoski, suszone owoce lub kilku klinów cytryny lub pomarańczy.

Porada
Jeśli chcesz uzyskać ciemny-złoty skórki, nasmarować ptaka za 10-15 minut do miękkości mieszanką ziaren musztardy i miodu, dżemu lub moreli.

logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Comments are closed.