Jak upiec indyka

Pieczony indyk – jedna z „queens” uroczystego stołu. W wielu krajach jest to danie tradycyjne i umieć gotować — jeden z umiejętności „idealnej gospodyni”. Jak z wieloma „парадными” dania, pracochłonność tego procesu nieco przesadzone. Wystarczy spróbować raz, i upewnij się, że smażyć indyka nieco trudniejsze, niż kurczaka.

Jak upiec indyka

Trzeba

    • indyk;
    • olej lub masło;
    • suszone lub świeże zioła;
    • przyprawy;
    • piekarnik;
    • blachę do pieczenia;
    • folia.

Instrukcja

1
Nie ma dużej różnicy w smaku świeżych i mrożonych ptaki, jeśli kupisz ją w supermarkecie. Świeży indyk jest sprzedawany w sklepach lodowej, a więc niech to dyskretnie, ale kryształki lodu, które powodują, że mięso będzie kilka lądzie, już powstały. Gospodarstwa samego indyka grubsze i mogą być został odłączony od piersi różnymi ziołami i zbożem, co daje ciekawe odcienie w smaku.
2
Mrożone ptak musi być kupiony za 3-5 dni przed podaniem, aby zdążyć ją prawidłowo rozmrażać. Prawidłowa rozmrażanie to ta, która nie sprzyja rozwojowi bakterii. Najlepiej powoli rozmrozić ptaka w lodówce. Licz czas rozmrażania tak – 1 kg drobiu rozmraża się około 12 godzin. Dla 4 osób wystarczy przygotować mały ptak o wadze 3-4 kg, na 12 osób lepiej kupić 9 – 10 килограммовую indyka.
3
Zły pomysł po raz pierwszy gotować indyka z nadzieniem. Ze względu na kształt jamy wewnątrz ptaki farsz nie może przygotować się równomiernie, co więcej, do tego momentu, kiedy ona będzie na pewno gotowa, niektóre części indyka będą пережаренными i suche. Aby przygotować faszerujemy indyka trzeba mieć już pewne doświadczenie w radzeniu sobie z tym ptakiem.
4
Mięso indycze ma dość powściągliwy smak i aromat, a do tego nie jest bardzo soczyste. Białe mięso przygotowuje się znacznie szybciej ciemnego i, gdy gotowy, biodra, piersi z kurczaka już beznadziejnie zatrzymuje wilgoć, jeśli nie spalone. aby tego uniknąć i nadać ptaka dodatkowy smak i aromat, należy skorzystać z jednej z czterech znanych sposobów.
5
Wcieranie oleju pachnące.Najprostszym sposobem, aby zrobić ptaka soczyste – wcierać w niej olej. A jeszcze lepiej również rozłożyć na małe kawałki, oleju pod skórą u indyka. Możesz zrobić to z ароматизированным olejem wymieszanym z рублеными świeżymi ziołami, sokiem z cytryny, przyprawami, miodem lub syropem klonowym.
6
ИнъекцииПри pomocą specjalnej strzykawki można wprowadzić różne aromatyczne mieszanki na bazie oleju roślinnego lub bulionu bezpośrednio na mięso drobiowe. Olej, zazwyczaj biorą oliwa z oliwek i wymieszać z cytryny lub czosnek, sok lub korzystają już aromatyzowane różnymi przyprawami. Rosół rozgrzewa na wolnym ogniu z ziołami lub korzenie – rozmarynem, tymiankiem, imbirem.
7
РассолОдин z najbardziej optymalnych metod, nadających całej тушке soczystość. Umieścić ptaka w naczyniu z wodą i solą (na 1 litr wody około 250 g soli) i trzymać w lodówce przez całą noc, a następnie umyć indyka, drenaż i zetrzyj olejowej lub miodowej ostro-aromatyczną mieszanką dla smaku i pięknej skórki.
8
Suche травыЭтот metoda jest podobna do pierwszej, ale zamiast oleju, wcieraj w ptaka mieszanka soli i różnych suszonych ziół. Turcja nie będzie bardziej soczyste, ale wygra w smaku i teksturze.Można łączyć te metody.
9
Aby ptak równomiernie пропеклась, trzeba ją prawidłowo ułożyć we frytkownicy. Pociągnij skrzydła do przodu i podwinąć je pod pierś z indyka. Nóżki związać razem. Umieścić ptaka w naczynia do pieczenia kaczki w górę. Wstępnie na dno piecyki trzeba położyć kilka obranych marchewek, łodyg selera i pokrojone w duże kawałki cebulę, dolać trochę wody. Przykryć pierś z drobiu kawałkiem folii. Trzeba ją będzie usunąć za około godzinę, do miękkości ptaki.
10
Gotować indyka w piekarniku w temperaturze 160оС. Piec z obliczeń w 15-20 minut na każde 0,5 kg ptaki.
11
Kiedy indyk będzie gotowa, wyjąć ją z piekarnika, przykryć folią i pozostawić na 20-40 minut. To pozwoli soków ostatecznie namoczyć mięso, a ci przygotować pyszny sos.
logo

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.