Jak upiec pitę

Pita – tradycyjna arabska tortilla, znana od czasów starożytnych. Ona przygotowuje się z пресного drożdżowego ciasta i może być długo przechowywany. Pete ‚ a zdobyła dużą popularność i miłość na całym świecie, często używają do przygotowywania gorących kanapek, ponieważ tor — tilla jest wygodny „kieszeń” do farszu.

Jak upiec pitę

Trzeba

    • 400-500 g mąki pszennej;
    • 7 g suchych drożdży;
    • 1 łyżka l soli;
    • 1 łyżka l oliwy z oliwek;
    • 250 ml wody.

Instrukcja

1
Podgrzać 250 ml wody, wymieszać z jedną łyżką oliwy z oliwek. Przesiać mąkę przez sito, dodać drożdże, sól. Wsypać połowę mąki w wodzie, вымешивайте cały czas w jednym kierunku, aż będzie gęsta masa (można użyć połowę mąki w nie просеянном postaci). Następnie dodać drugą połowę mąki, вымесите, roll ciasto w kulę, przykryć ręcznikiem i zostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
2
Вымесите ciasto w ciągu dziesięciu minut, miskę posmarować olejem, włóż kulę ciasta, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na godzinę w ciepłym miejscu (dopóki nie zwiększy się dwukrotnie). Posypać ręce mąką, podzielić ciasto na dziesięć równych części, roll z nich kulki, a następnie rozwałkować placki jeden lub полсантиметра grubości, średnicy około dziesięciu-piętnastu centymetrów. Gotowe tortille przykrywać ściereczką, aż maglują inne.
3
Rozgrzej piekarnik do 240оС, na dnie umieść blachę z wodą dla edukacji gorącej pary, który jest niezbędny w pieczeniu, aby pete ‚ a szybko podniosła się i powstał „kieszeń” w środku. Posmarować blachę olejem roślinnym lub застелите folii, umieścić go do piekarnika i podgrzać do bardzo gorącego stanu.
4
Ułożyć na gorącej blasze pity, postaw na najbardziej gorący górny poziom piekarnika i piec przez trzy do pięciu minut (bułeczki powinny вспухнуть, ale pchać go tyle nie można ich, w przeciwnym razie uzyskuje się suche i łamliwe).
5
Jedz pitę tylko ciepłą: gotowe placki prosto z piekarnika należy poukładać i owijaj w arkusz folii. Czy pieczenia pitę na zapas, wystygłe w folii tortille, nie rozwijając, umieścić w zamrażarce. Przed użyciem wyjąć z zamrażarki, rozwiń, rozmrozić, a następnie zawinąć w folię i umieścić w gorącym piekarniku (około 150оС) na piętnaście minut.
logo
Article Categories:
Przepisy kulinarne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *